Parfum la desert?
Vert de Toma For Him, Her and Chefs, în traducere pentru el, pentru ea şi pentru bucătari, este savoarea cu care ne tentează mai nou, chef Toma, bucătarul căruia îi place cel mai mult să se joace.
Ana-Maria Cononovici, 14.05.2017, 13:01
Vert de Toma „For Him, Her and Chefs”, în traducere „pentru el, pentru ea şi pentru bucătari”, este savoarea cu care ne tentează mai nou, chef Toma, bucătarul căruia îi place cel mai mult să se joace. L-am cunoscut mai demult cu ocazia lansării la Alba Iulia a unei cărţi de bucate gigant, iar acum, după ce a gătit în stil roman, în cadrul unui festival istoric, l-am invitat alături de noi pentru a ne spune povestea parfumului comestibil. (Chef Toma sau Toma Ioan Cosmin) „Este cred ceva nou pentru cei ce savurează un dulce. Este un parfum comestibil, cu care te poţi da pe corp, şocant, dar îl poţi şi folosi la mâncărurile dulci. Adică la orice fel de deserturi, asta dacă iubiţi lavanda şi menta sau la un piept de raţă, care se serveşte cu fructe de pădure, sau la un tort. La noi, în Ardeal, la tort se serveşte dulceaţă şi atunci merge şi acest parfum pulverizat pe mâncare.”
Cum i-a venit acestă idee şi cum a evoluat ea, am aflat tot de la Chef Toma: : „Eu am mai făcut un parfum, este vorba despre un parfum de Alba Iulia, care este un parfum tot comestibil, doar comestibil. Acel parfum este pe bază de uleiuri, cu arome de cimbru, cu puţină mentă, puţin piper. Şi atunci m-am gândit că ar fi o idee să fac un al doilea parfum, care să fie comestibil, dar să se poată da şi omul cu el. Pe corp, parfumul nou rezistă o jumătate de oră, miroase foarte frumos şi poate fi folosit şi ca after-shave. Acest parfum conţine mentă, fenicul, lavandă, care predomină, mie plăcându-mi foarte mult mirosul de lavandă. Îl putem folosi la deserturile care au ciocolată, deserturile care au frişcă, la torturi, chiar şi la papanaşi, chiar şi la clătite. Trebuie doar să iubiţi lavanda. Deocamdată nu este la vânzare, dar sper ca de anul viitor să fie accesibil publicului larg.”
Parfumul de culoare verde se găseşte în sticluţe de 10 ml, este unic în România, din 2018 va fi scos la vânzare, iar „preţul nu va fi mare”, a spus creatorul lui. Potrivit bucătarului, parfumul „Vert de Toma” va fi lansat la „Alba Carolina FOOD FEST”.
Şi cum gătitul este o artă, chef Toma este mereu în căutarea ideilor noi: „Eu tot timpul mă întreb ce să mai inventez. De exemplu acum am făcut o tartă care are la bază dulceaţă de morcovi şi un mousse de ciocolată, iar în acel mousse de ciocolată găsim fasole albă. Am mai făcut un desert care la bază are făină de mălai, o să facem la Alba Iulia şi cel mai mare salam de biscuiţi din România, va avea în jur de zece metri. Eu doresc să-l facem şi mai mare. Am şi elevi de la un liceu de profil, alimentaţie publică, s-au anunţat bucătari din Iaşi, din Bucureşti, din Lugoj, din Timişoara, din Deva. E o bucurie mare pentru mine că vin să mă ajute.”
În aşteptarea unui nou record înregistrat în cartea recordurilor, chef Toma participă la tot felul de evenimente unde îi vrăjeşte pe participanţi cu bucatele sale pline de fantezie. Aşa că nu e de mirare, că recent, în cadrul unui Festival roman, chef Toma a gătit după una dintre reţetele aparţinând cunoscutului bucătar roman Apicius, care a trăit cam pe la 100 î.Hr şi care a lăsat în urma sa cea mai veche carte de bucate din Europa, care s-a păstrat până astăzi. Chef Toma ne-a spus cum a fost această experienţă: „Pentru mine a fost o mare plăcere să gătesc în stil roman. A fost o plăcere să-l interpretez pe Apicius, cel mai cunoscut bucătar pe vremea antichităţii, care a şi lăsat câteva dintre reţetele lui. Cei de la Muzeul din Alba Iulia au luat o reţetă, mi-au dat-o şi mi-au cerut să fac un anumit fel de mâncare. A fost un ceaun, în care am folosit piept de porc, pulpă de porc, ulei de măsline, smochine, caise, mentă, oţet din vin, vin roşu şi ceapă verde, deci doar ingrediente care se foloseau atunci. A ieşit o mâncare foarte bună, pe care oamenii au savurat-o deşi era dulce, a fost foarte bună. M-am şi gândit să o reinterpretez. Din ce am citit din bucătăria romanilor, ei mâncau o mâncare foarte dulce, de exemplu, dacă făceau o tocăniţă, cum am numi-o noi acum, puneau miere şi nelipsitul vin roşu.”
Dacă la Braşov, cu câţiva ani în urmă, Chef Toma lansa aperitivul servit în ghiveci de floare, parfumul comestibil poate deocamdată să fie încercat la un restaurant din municipiul Sebeş. Iar la Alba Iulia se va lăuda şi cu realizarea salamului de biscuiţi gigant.