“We are Romania! You are welcome”
Platforma de acţiune şi gândire “We are Romania”, platformă de voluntari, organizează până înspre jumătatea lunii iunie o serie de evenimente savuroase, menite, aşa cum ne-au obişnuit, să promoveze România prin intermediul gastronomiei.
Ana-Maria Cononovici, 03.06.2025, 14:49
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, în luna mai, un proiect de lege care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc să poată fi marcată şi de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente şi programe de diplomaţie publică şi culturală, cu caracter social, economic şi ştiinţific, care pun în valoare specificul gastronomiei şi vinului românesc, promovând imaginea României în lume, a industriei viticole, turismului şi dezvoltării regionale din ţara noastră.
Am vorbit despre acesta şi nu numai cu Cezar Ioan, fondator al “Platformei We are Romania! You are welcome”: “În perioada următoare vor avea loc mai multe evenimente foarte savuroase, dintr-o serie mult mai amplă organizată de Platforma de acţiune şi gândire “We are Romania”, platformă de voluntari, care şi-au propus să promoveze brandul turistic al României prin intermediul gastronomiei. Seria asta a început cu organizarea primului congres de gastronomie şi vinuri din România, care s-a axat pe explorarea gastronomiei româneşti şi pe actualizarea, modernizarea şi promovarea ei, în 2017, demers care a generat un manifest pentru gastronomia şi vinurile din România, care a stat la baza apariţiei unei legi care declară prima duminică din octombrie în fiecare an drept Zi naţională a gastronomiei şi vinurilor. Legea a fost aprobată, promulgată, în aprilie 2019, dar din păcate a rămas destul de puţin cunoscută şi destul de puţin sărbătorită.”
Platforma “We are Romania! You are welcome” se adresează, prin acţiunile sale, atât turiştilor externi care vin în România, cât şi românilor care vor să îşi cunoască mai bine ţara. Cezar Ioan ne-a spus ce evenimente ni se pregătesc pentru perioada imediat următoare:
“Sunt patru evenimente organizate în trei oraşe, e vorba de evenimente complexe, de conferinţe, dar mai ales de degustări, explorări, asocieri de bucate şi vinuri româneşti cu muzică.
Şi avem aşa: 31 mai-1 iunie suntem la Craiova, unde vom explora brandul gastronomic “Identitatea gastronomică oltenească” şi oportunităţile de dezvoltare a acesteia atât în HORECA, în restaurante, cât şi în marele retail şi chiar în retail-ul internaţional. Vorbim de produse tipice din zona respectivă, vorbim despre vinuri tipice din zonă, vorbim despre turism la crame, în permananţă în asocierea aceasta dintre gastronomie şi vinurile locale. Considerăm că este un tezaur acolo care este încă insuficient explorat şi insuficient exportat, export fie prin intermediul turismului, fie prin intermediul pur şi simplu al exportului de produse.
Pe 3 iunie, în Bucureşti, avem Ziua internaţională a soiului Fetească Regală, un soi identitar românesc, un soi foarte versatil şi foarte apreciat, dar nu atât de bine cunoscut. În curtea Muzeului Ţăranului Român vom face o conferinţă la care sunt invitaţi şi oaspeţi din Bulgaria să ne spună cum sărbătoresc ei soiul lor naţional, Mavrudul, şi să încercăm un schimb de experienţă după care va urma ceea ce este o sărbătoare propriu-zisă, cu muzică live, cu muzică veche românească live, cu peste 30 de vinuri de la numeroase crame, care produc acest soi Fetească Regală, dar şi alte soiuri româneşti.”
Cezar Ioan ne-a spus că următorul interval de reţinut este 6-8 iunie: “După aia, trei zile, la Tulcea, în satul pescăresc tradiţional de lângă muncipiul Tulcea, vom avea Festivalul Scrumbii de Rusalii, eveniment organizat de primăria muncipiului Tulcea, la care noi suntem parteneri cu ceea ce ţine de gastronomie şi vinuri regionale, dar şi de ateliere de educaţie senzorială pentru copii şi pentru adulţi, tot felul de ateliere creative, ateliere de pâine şi, de asemenea, nişte conferinţe, care sperăm noi să fie lămuritoare, în primul rând pentru publicul larg care va veni la eveniment – sunt aşteptate mii de persoane, atât pentru bucate, cât şi pentru muzica live – dar şi pentru profesionişti.”
Interlocutorul nostru a precizat că gastronomia românească este o sinteză extraordinară a influenţelor din trei mari imperii, Imperiul Ţarist, Imperiul Otoman şi Imperiul Austro-Ungar, dar şi a numeroaselor grupuri etnice, care au conlocuit de-a lungul timpului cu românii şi a adăugat un ultim reper al perioadei: “Şi nu în ultimul rând, pe 14-15 iunie, în Bucureşti, la restaurantul fanion al Deltei Dunării, al Asociaţiei Ivan Patzaichin, vom organiza două zile de Sărbătoare a diversităţii Dobrogei, în general. Evenimentul se numeşte “Vinuri şi bucate dobrogene” şi oferă bucureştenilor şansa să găsească mici producători artizanali de produse alimentare, producători locali de vinuri şi, sigur, reţete gătite pe baza unor ingrediente specifice Dobrogei, nu vorbim numai despre Dobrogea litorală, sau Dobrogea deltaică, ci vorbim şi de Dobrogea continentală, cu ocazia asta. Va fi un regal, credem noi”. Vă aşteptăm!”
Până la sărbătoarirea Zilei naţionale a gastronomiei şi vinului românesc, săptămânile viitoare sunt foarte ofertante pentru toţi cei interesaţi de gastronomie şi de vinurile din România, atât în privinţa degustărilor, cât şi a discuţiilor şi dezbaterilor de specialitate.