Timişoara în sărbătoare
Timişoara, cel mai mare oraş din vestul României, se pregăteşte de sărbătoare. În perioada 1 - 3 august, sunt programate în locuri emblematice ale Timişoarei peste o sută de evenimente muzicale, proiecţii de filme, recitaluri şi ateliere creative la care sunt aşteptaţi atât locuitorii oraşului, cât şi turişti din ţară şi din străinătate.

Ștefan Baciu, 22.07.2025, 17:00
După ce în 2023 a fost Capitală Europeană a Culturii, Timișoara continuă să se bucure de interes din partea vizitatorilor, atraşi nu doar de clădiri şi de pieţe istorice, de muzee şi de animaţia din centrul vechi, ci şi de evenimentele pregătite de municipalitate. Timișoara este cel mai populat oraş din partea vestică a României, având aproape 340 de mii locuitori, însă, împreună cu zona metropolitană, ajunge la peste 465 de mii de locuitori. Pe lângă centrul vechi, Timişoara are şi multe parcuri, dar şi un canal navigabil, Bega, locuri unde pot fi petrecute ore agreabile în aceste zile toride. Acum, în miezul verii, oraşul de pe Bega se pregăteşte de sărbătoare, o sărbătoare la care sunt aşteptaţi vizitatori din ţară şi din străinătate pentru că sunt pregătite multe evenimente, după cum am aflat de la consilierul strategic al preşedintelui Organizaţiei de Management al Destinaţiei Timişoara, Simion Giurcă:
„Noi sărbătorim ziua orașului Timișoara pe 3 august, pentru că 3 august 1919 a fost momentul care a marcat intrarea trupelor armatei române în Timișoara, până atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. Deci, practic e ziua din care Timișoara a devenit parte a României. În perioada 1-3 august avem peste 100 de evenimente care se vor derula vineri, sâmbătă și duminică, la care noi așteptăm cât mai mulți români. Sunt zilele orașului, este bucuria noastră, Programul se va încheia cu câteva concerte, dar avem zilnic programe muzicale cu DG, cu selecţii din câteva dintre festivalurile cunoscute ale Timișoarei. Vor fi niște instalații artistice interactive, la care oamenii pot să participe. Vom avea foarte multe tururi ghidate. Avem foarte multe teme, de la comoara Timișoarei, perioada baroc, la istoria culturală a Timișoarei, la plimbare de-a lungul Begăi, prin cartierul Iosefin, Timișoara masonică și așa mai departe.”
Cu o infrastructură turistică bine pusă la punct, Timişoara aşteaptă să fie descoperită de cei care o vizitează. Consilierul strategic al preşedintelui Organizaţiei de Management al Destinaţiei Timişoara, Simion Giurcă, face câteva recomandări celor care intenţionează să vină în această vară în oraşul de pe Bega:
„Cei care vin în oraș se pot simți bine la Amazonia, să zicem micul nostru litoral timișorean. Pot să meargă în toate terasele, restaurantele, cafenelele noastre, să viziteze Muzeul de Artă cu trei expoziții permanente și una temporară. La Memorialul Revoluției, să-și amintească că timișorenii sunt cei care au deschis, în decembrie 1989, un nou drum pentru România.
De asemenea, în această perioadă pot să viziteze Muzeul Apei, cu atât mai mult cu cât e cald și apa devine un factor foarte important. Pentru că am vorbit de apă, sigur că le recomand, dacă tot vin în Timișoara, să folosească prilejul pentru a face o plimbare cu vaporetto pe Bega, primul canal navigabil din România. De-a lungul Begăi, din oraș până la granița cu Serbia, noi avem pistă de bicicletă care este într-o stare foarte bună.
Vom avea și un tur în zilele astea organizat, gândit mai mult pentru copii, cărora vrem să le aducem tot mai aproape această deprindere de a folosi bicicleta pentru timpul liber, pentru transportul lor, pentru că orașul are tot mai multe piste de bicicletă. În ceea ce privește vaporetto, să vă gândiți la el ca la un mijloc de transport în comun pe ape, cu program fix, cu stații la cam la fiecare pod important. Se poate urca, coborî din acest vaporetto și în principiu se poate merge până la ecluză sau la intrarea în oraș, unde a fost prima centrală electrică a orașului, de unde orașul se alimenta cu curent începând de la 1909.”
Să menţionăm că râul Bega a fost sistematizat în secolul 19, în timpul administraţiei austriece. Timişoarei i se mai spune şi “oraşul rozelor” pentru parcurile sale multicolore în perioada primăverii. De asemenea, Timişoara mai este numită şi „mica Vienă” datorită stilului arhitectonic al clădirilor sale de patrimoniu.