Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Murături

Pentru că este vremea recoltelor, vă propun astăzi câteva reţete de murături, ce se pot transforma în savuroase salate ce însoţesc mâncărurile în sezonul rece.

, 05.10.2013, 07:30

Pentru că este vremea recoltelor, vă propun astăzi câteva reţete de murături, ce se pot transforma în savuroase salate ce însoţesc mâncărurile în sezonul rece.



Să începem cu castraveţii în saramură. Avem nevoie de sare, boabe de muştar, hrean, usturoi, crengi uscate de mărar şi, normal, de castraveţi. Cantitatea rămâne la aprecierea dvs., în funcţie de recipientul în care veţi păstra castraveţii muraţi. Alegem castraveţii, preferabil pe cei de mărime mai mică, şi îi spălăm cu apă rece. Curăţăm hreanul şi îl tăiem în şuviţe mici, iar căpăţânile de usturoi le desfacem în căţei pe care îi zdrobim uşor, fără a-i mai curăţa. Punem castraveţii într-un borcan, bidon de plastic sau butoi, având grijă să punem din când în când bucăţi de hrean şi căţei de usturoi. Adăugăm boabe de muştar, iar deasupra punem crengi de mărar. Pentru a scurta timpul de preparare, alegem câteva vase mari în care încălzim şi aducem la fierbere apa cu sare, proporţia fiind de o lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. Saramura astfel obţinută o turnăm peste castraveţi şi închidem bidonul cu un capac şi apoi în lăsăm într-un loc mai călduros timp de 2 … 3 zile, după care îl mutăm într-un loc mai rece.



Un mod asemănător de preparare este şi în cazul gogonelelor. Trebuie să încercăm să alegem gogonele care au o culoare albă şi nu verde închis deoarece cele din urmă ar putea avea un gust uşor amărui. Pentru a fi mai aspectuoase, putem lăsa gogonelele timp de o zi sau două după ce le-am cumpărat deoarece unele dintre ele vor căpăta o culoare gălbuie-roşiatică. Pe lângă gogonele, în acelaşi recipient putem pune la murat morcovi, tăiaţi rondele, ţelină, tăiată de asemenea în felii, câţiva ardei capia şi ardei iuţi, mere şi pepeni verzi, cei care rămân de obicei toamna pe câmp şi care nu au apucat să crească. Ca şi în cazul castraveţilor muraţi, adăugăm hrean şi usturoi. Punem toate legumele pe care le-am enumerat într-un butoi, adăugăm saramura fierbinte, păstrând proporţia de o lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. După câteva zile, trebuie să vânturăm zeama din butoaie pentru a nu face o peliculă de culoare albă sau, după cum se mai spune, pentru a nu face floare.


Foto: M. Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 decembrie 2025

Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun

Sacrificarea rituală este urmată de aşa-numita “pomană a porcului”, care se pregăteşte rapid. Într-un vas de tuci (fontă), în care se...

Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun
sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company