Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Muntenia

În această ediţie ne oprim în Muntenia pentru a vă prezenta câteva mâncăruri specifice acestei provincii.

Mâncăruri din Muntenia
Mâncăruri din Muntenia

, 18.01.2014, 07:19

În această ediţie ne oprim în Muntenia pentru a vă prezenta câteva mâncăruri specifice acestei provincii. În documentele vremii întâlnim referiri la petrecerile date de domnitorii Munteniei în onoarea oaspeţilor străini şi la abundenţa preparatelor de pe masa princiară. Şi boierii ofereau astfel de ospeţe, de obicei de Crăciun, Bobotează şi Paşte. La aceste mese se dădeau şi câte 60 de feluri de mâncare, iar mesenii erau obligaţi să golească farfuriile, cazul contrar fiind considerat o mare jignire pentru gazdă. La mesele boiereşti de altădată se folosea carnea de oaie, porc şi pasăre, cea de vită în general fiind evitată deoarece se considera că este un animal muncit. Se folosea totuşi zeama rezultată din fierberea cărnii de vită.



Bucătăria din Muntenia se poate caracteriza prin diversitate şi ingeniozitate. De-a lungul vremii, a fost influenţată de bucătăria grecească, orientală, de cea franceză, dar chiar şi de cea italiană. Bucătăria din Muntenia foloseşte un sortiment variat de legume, carne, produse din carne, peşte, lapte, paste făinoase şi fructe. Piftia de cocoş, de gâscă sau cea de porc reprezintă un preparat tradiţional din Muntenia. Pe vremuri, oaspeţii străini care participau la ospeţele domneşti sau boiereşti erau uimiţi de acest preparat, în care erau introduse şi bucăţi de legume, care prin coloritul lor făceau o bună impresie musafirilor. O bună impresie lăsau mesenilor şi fructele în saramură, precum merele sau pepenii, care însoţeau o mâncare grasă. În funcţie de anotimp, fripturile erau servite toamna, de exemplu, cu garnitură de gutui, iar în cursul iernii cu prune afumate.



Ciorbele, acrite cu borş, sunt bogate în legume, folosindu-se îndeosebi carne de pasăre şi de vacă. Des întâlnită este şi ciorba de perişoare, dreasă cu smântână. Cu astfel de ciorbe îşi începeau ziua boierii de altădată, care se trezeau târziu şi, evident, nu serveau micul dejun.



În continuare, vă prezentăm modul de preparare a ciorbei cu carne şi legume, acrită cu borş. Avem nevoie de o bucată de carne, fie ea de porc, de vită sau de pasăre şi de multe legume: o ţelină, câte două rădăcini de pătrunjel, păstârnac şi morcov, doi cartofi, mazăre, ardei gras, o bucată de varză, o ceapă mare. De pe listă nu trebuie să lipsească sucul de roşii sau bulionul, o legătură de verdeaţă, pătrunjel, leuştean sau tarhon.



Într-o oală mare, se pune carnea la fiert, tăiată cubuleţe şi se spumează de câteva ori. Tot zarzavatul, tăiat în cuburi mici, se pune la fiert în aceeaşi oală. Cu un sfert de oră inainte de a lua oala de pe foc adăugăm borşul, iar la final, când şi carnea şi legumele sunt fierte mai punem suc de roşii, verdeaţa tocată mărunt şi sare după gust. Ciorba se serveşte caldă, dreasă cu smântână şi cu un ardei iute. Poftă bună!

Foto: M. Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 decembrie 2025

Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun

Sacrificarea rituală este urmată de aşa-numita “pomană a porcului”, care se pregăteşte rapid. Într-un vas de tuci (fontă), în care se...

Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun
sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company