Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu varză şi carne

Combinaţia de varză cu carne este foarte utilizată în bucătăria românească. Din foi de varză şi din carne tocată se pot obţine sarmalele, considerate reprezentative pentru bucătăria românească.

Mâncăruri cu varză şi carne
Mâncăruri cu varză şi carne

, 08.11.2014, 09:52

Combinaţia de varză cu carne este foarte utilizată în bucătăria românească. Din foi de varză şi din carne tocată se pot obţine sarmalele, considerate reprezentative pentru bucătăria românească. Întradevăr, sarmalele învelite în foi de varză pot fi întâlnite oriunde în România, de dimensiuni mai mari în Transilvania sau mai mici în celelate provincii româneşti. Se spune că, în încercarea de a nu mai pierde timpul cu pregătirea foilor de varză şi cu răsucirea acestora în jurul grămăjoarelor de carne tocată, românii au tocat şi varza, au amestecat-o cu carnea, de asemenea tocată, au adăugat şi celelalte ingrediente, obţinând alte preparate tot la fel de gustoase, precum varza a la Cluj, musacaua de varză din Banat sau din Muntenia.



Mâncăruri cu gust asemănător pot fi obţinute din varză tocată, proaspătă sau murată, din carne de porc şi alte câteva ingrediente şi condimente. Avem nevoie de o varză, de un kg de carne de porc, pulpă, fleică sau coaste, de o ceapă, de un ardei gras, de bulion sau suc de roşii, ulei, o foaie de dafin, de cimbru şi piper.



Varza trebuie tocată fideluţă şi, dacă este proaspătă, trebuie frecată cu puţină sare. Dacă este murată, atunci trebuie spălată foaie cu foaie în apă rece şi apoi trebuie tocată. Începem cu rumenirea cărnii de porc, tăiată în cubuleţe dacă este pulpă sau fleică sau în felii dacă provine de pe coaste. Carnea trebuie rumenită uşor în ulei într-un vas suficient de mare în care să încapă apoi şi varza. Adăugăm ceapa şi ardeiul, tocate mărunt, mai târziu puţină apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit. Punem cimbru şi piper măcinat, o foaie de dafin, apoi varza tocată şi suc de roşii sau bulion, iar dacă este cazul mai adăugăm şi puţină apă. Lăsăm vasul la foc mic, cu capac deasupra, până când varza se înmoaie. Dacă este cazul, adăugăm şi sare. Vasul poate fi lăsat şi în cuptor până când la suprafaţă se formează o crustă. Se poate servi cu mămăligă şi cu un pahar de vin, alb sau roşu, demisec.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company