Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Varză călită

De aproape o săptămână, creştinii ortodocşi au intrat în Postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care cei care respectă cu stricteţe canoanele consumă doar preparate din legume şi fructe conservate, exceptie făcând unele sărbători în care este dezle

Varză călită
Varză călită

, 28.02.2015, 09:55

De aproape o săptămână, creştinii ortodocşi au intrat în Postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în care cei care respectă cu stricteţe
canoanele consumă doar preparate din legume şi fructe conservate, exceptie făcând unele sărbători în care este dezlegare la peşte. Pentru mâncărurile de post se folosesc varza murată, cartofii,
orezul, fasolea boabe, prunele uscate, dar şi vegetale care apar în perioada
primăverii precum ştevia, loboda, urzicile şi prazul.

Pusă în butoaie spre sfârşitul toamnei, varza murată este folosită atât în perioada iernii, cât şi
acum la început de primăvară. Dacă în perioada Crăciunului, varza murată a fost
necesară pentru pregătirea tradiţionalelor sarmale sau drept garnitură pentru
friptura şi cârnaţii de porc, acum poate fi transformată într-o mâncare de
post. Se poate face chiar şi ciorbă de varză acră, care ar fi utilă şi în curele de slăbire, însă pentru această ediţie vă sugerăm varza
călită. Avem nevoie
de una sau două verze care să cântărească în total circa 2 kg, de două cepe, de suc de roşii, de
ulei, de boia de ardei, de cimbru şi mărar, de una, două foi de
dafin şi, eventual, de sare în cazul în care
sarea din varza murată nu ar fi suficientă.


Se desfac foile de varză, le spălăm în apă rece,
eventual le mai lăsăm să stea în apă rece pentru ca să mai iasă sarea. Cepele trebuie tocate mărunt, le călim uşor în ulei într-un vas mare în care
punem apoi şi varza, de asemenea, tocată mărunt. Amestecăm şi, dacă este cazul, adăugăm puţină apă şi foi de dafin şi lăsăm la fiert pentru circa 45 de
minute. Spre final, adăugăm suc de roşii sau bulion, un vârf de linguriţă de
cimbru uscat, un altul de mărar uscat, puţina boia de ardei, dulce sau picantă,
amestecăm şi mai lăsăm pe foc încă zece minute. Varza călită poate fi servită
imediat, alături de mămăligă, dar poate fi şi folosită şi drept garnitură
pentru cârnaţi sau friptură din carne de porc.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company