Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Praz umplut

Pe măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe apar tot mai multe legume proaspete folosite în preparate specifice pentru postul Paştelui.

Praz umplut
Praz umplut

, 16.04.2016, 10:00

Pe măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe
apar tot mai multe legume proaspete folosite în preparate specifice pentru
postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde, dar ceva mai mare, prazul (leek -
engleză; poireau – franceză, Lauch sau Porree – germană, porro – italiană) este
cultivat în special în Oltenia (provincie românească cuprinsă între Dunăre,
Carpaţii Meridionali şi râul Olt), ajungând să se identifice cu această provincie.
Unii întreprinzători din această provincie istorică au creat şi atestat produse precum caşcaval oltenesc cu praz
şi
telemea oltenească cu praz. Înainte de a vă prezenta câteva reţete în care prazul este vedetă, să menţionăm că este folosit nu numai în bucătărie, ci şi în
expresii ale limbii române precum a mânca praz, echivalentă cu a spune
minciuni şi adio şi-un praz verde atunci când este exprimată indiferenţa
cuiva faţă de cineva, obiect sau situaţie.


Prazul este folosit la
multe mâncăruri, cea mai
populară fiind o mâncare cu praz, măsline şi sos tomat. Din
combinarea prazului cu mai multe rădăcinoase, precum morcov,
telinăşi păstârnac, se poate obţine supă, iar dacă folosim
doar cartofi şi puţin unt, atunci se poate obţine chiar o supă-cremă de praz. Pentru o supă de praz avem nevoie de 3 morcovi, de
o ţelină, de un pâstârnac, de o rădăcină de pătrunjel, de 5 cartofi şi de
jumătate de kilogram de praz. Se curăţă morcovii, ţelina, pătrunjelul şi
păstârnacul şi se taie în bucăţi mai mari care se pun la fiert în apă cu puţină
sare. După ce a fost curăţăt şi spălat, prazul este tăiat în rondele, fiind
călit uşor într-o tigaie. Prazul este pus la fiert în oala de supă alături de
celelalte legume şi de cartofi, tăiaţi cubuleţe. Se mai lasă la fiert circa 20
de minute, se adaugă puţină sare şi, după ce a fost luată oala de pe foc, se
presară deasupra frunze tocate de pătrunjel.


Un
preparat care are şi efect vizual este prazul umplut cu orez sau ciuperci. Avem
nevoie de câteva fire de praz, pe care le tăiem în bucăţi cu o lungime de
câţiva centimetri. Le opărim, după care scoatem partea din interior, lăsând
cele două inele de la exterior. Tocăm miezul firelor de praz şi călim uşor în
ulei împreună cu câteva ciuperci tocate mărunt. Umplem cilindrii de praz cu
această tocătură şi îi punem într-un vas în care turnăm apă şi suc de roşii şi îi lăsăm la
fiert pentru circa 10 minute, după care introducem vasul la cuptor. Înainte de
fi servit, presărăm frunze tocate de pătrunjel.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company