Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate la grătar

Românii şi-au făcut un obicei de a ieşi la iarbă verde, ocazie cu care o parte îşi instalează grătare în zone special amenajate.

Preparate la grătar
Preparate la grătar

, 23.07.2016, 10:01

Românii şi-au făcut un obicei de a ieşi la iarbă verde, ocazie cu care o
parte îşi instalează grătare în zone special amenajate. Pe grătar se pune de
obicei carne de porc sau de pui, cârnaţi şi tradiţionalii mititei. De luat în
considerare este şi varianta de a pune pe grătar un peşte, precum scrumbia în
perioada primăverii, somnul sau crapul. Pentru că somnul şi crapul au
dimensiuni mai mari, ei trebuie tăiaţi în bucăţi mai mici. De exemplu un somn
de 2 .. 3 kg poate fi tăiat transversal,
în bucăţi cu o grosime de 2 .. 3 centimetri. Un crap de 2… 3 kg la grătar are
mare succes la o masă la iarbă verde, mai ales dacă este pregătit în vin. După
ce l-am porţionat, crapul trebuie lăsat, timp de o oră, într-un vas şi acoperit
cu vin alb, în care am amestecat o linguriţă de piper şi una de sare. Bucăţile
de crap se pun apoi pe grătar şi tot pe grătar se pun la copt câteva roşii pe
care le folosim la prepararea mujdeiului de usturoi. După ce s-au copt,
roşiilor le este îndepărtată coaja, după care sunt zdrobite şi transformate în
pastă. În această pastă adăugăm şi câţiva căţei de usturoi pe care, de asemenea
îi zdrobim şi îi frecăm cu puţin ulei până când îi transformăm într-o cremă.
După omogenizarea roşiilor şi usturoiului obţinem mujdeiul de usturoi pe care
apoi îl vom pune deasupra peştelui.


Frigăruile constituie, de asemenea, o
variantă tentantă, chiar dacă necesită ceva mai mult timp de pregătire.
Avem nevoie de un kg de ceafă de porc sau, în orice caz, de carne împănată cu puţină grăsime, pe care o
tăiem în cuburi cu latura de circa 3 centimetri. Pe ţepuşe de lemn, cu o
lungime de circa 30 de centimetri înfigem pe rând bucăţi de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de
ciuperci sau suviţe de ardei
gras. Ţepuşele se aşează pe grătar, deasupra jarului, şi, din când în când,
trebuie rotite pentru a se rumeni uniform. Se servesc calde, cu garnitură de
cartofi prăjiţi şi, desigur, cu bere bine răcită.


Nimic
nu se compară însă cu mititeii la grătar.
Mititeii sunt revendicaţi de
bucătăria românească, dar au echivalent şi
în bucătăria balcanică. Făcuţi din carne tocată de porc, de vită şi de oaie, amestecată
cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi mod de prepapare cu
kebap-ul turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici.
Se consumă cu pâine şi muştar, alături de o bere rece.

Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company