Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte afumat

Peştele afumat poate fi consumat ca atare, dar şi preparat, cu diferite legume

Preparate din peşte afumat
Preparate din peşte afumat

, 25.11.2017, 12:01

Peştele afumat este vedeta” acestei ediţii a rubricii gastronomice. Peştele afumat poate fi consumat ca atare, dar şi preparat, cu diferite legume. Fileul afumat de crap sau de macrou poate fi pus pe o felie de pâine pe care am întins un strat subţire de unt. Deasupra bucăţii de peşte se pot pune rondele de ceapă sau de măsline. Tartinabilă este şi pasta de peşte pe care o putem pregăti foarte uşor. Avem nevoie de un kg de peşte afumat. După ce îndepărtăm oasele şi pielea, amestecăm cu 100 de grame de unt, adăugăm zeama de la o lămâie şi omogenizăm. Pentru aspectul estetic, această pastă de peşte poate fi pusă şi în forme de minitarte, făcute din aluat crocant. Peştele afumat poate fi combinat şi cu zacuscă. Peste zacusca cu care am umplut minitartele se pot pune mici bucăţi de peşte afumat, cu sau fără o felie subţire de lămâie.



Putem face foarte rapid o salată din peşte afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori, cu un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de peşte afumat, zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol, iar această salată poate fi servită imediat. Putem face un dressing din smântână pe care să îl turnăm peste această salată. În cazul în care smântâna este foarte groasă, o încălzim puţin într-un vas şi adăugăm puţin piper măcinat, precum şi mărar tocat mărunt.



Se poate face şi supă din peşte afumat însă, în continuare, vă propunem un fel principal din peşte afumat, scordolea. Este o moştenire balcanică, acest preparat fiind întâlnit atât în Grecia, cât şi în Turcia. Echivalentul elen al acestui preparat poartă un nume apropiat – skordo – ceea ce în traducere înseamnă usturoi. Avem nevoie de un kg de cartofi, de un kg de peşte file afumat, de ulei sau de lapte, unt, nuci, usturoi, piper şi frunze de ţelină. Pentru a-i transforma în piure, cartofii trebuie curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe. Există şi varianta de a pune la fiert laolaltă atât peştele, cât şi cartofii în coajă, evident după ce au fost bine curăţaţi de pământ. Deoarece peştele afumat este şi sărat, în piure nu se mai adaugă sare.



Dacă nu au fiert separat, cartofii trebuie scoşi din oală ceva mai devreme decât peştele, pentru a nu se sfărâma. În continuare se pregăteşte piureul de cartofi în care se pune puţină zeamă din oala în care a fiert peştele şi se adaugă câteva nuci pisate, mujdei de usturoi, piper după gust şi câteva frunze tocate de ţelină. Amestecăm cu puţin ulei de măsline sau lapte până când obţinem un piure cremos. Bucăţile de peştele afumat trebuie aşezate pe un platou, iar deasupra lor se întinde un strat uniform de piure şi se ornează cu bucăţi de nucă. Există însă şi varianta în care peştele este tăiat în bucăţi mici, care sunt amestecate cu piureul de cartofi.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company