Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate de Anul Nou

Mulţi români obişnuiesc să petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială.

Preparate de Anul Nou
Preparate de Anul Nou

, 28.12.2018, 12:53

Mulţi români obişnuiesc să
petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite
preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa
este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa
festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse
aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de
porc şi piftie de cocoş, de gâscă sau de porc. Pe platoul cu aperitive se pun
felii de slănină şi de şuncă afumată. Slănina şi şunca pot fi puse între straturi de sare
şi lăsate circa 3-4 saptămâni, după care sunt curăţate de sare şi puse la
zvântat înaintea afumării. Există şi posibilitatea de a pune şunca şi slănina
în baiţ, un amestec de sare şi condimente (foi de dafin, usturoi, boabe de
piper, ardei iute sau boia). Acest amestec, cu multă sare, trebuie fiert, apoi
răcit. Bucăţile de şuncă şi de slănină sunt lăsate în acest baiţ timp de o
săptămână înainte de a trece prin procesul de afumare. Toate produsele afumate
din carne de porc pot fi consumate ca atare, ca o gustare rece. Trebuie făcută
o menţiune specială pentru ciolanul de porc care este consumat cald în
mâncăruri în care garnitura este fie fasolea boabe, fie varza călită.



După aperitive urmează felurile principale de
mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este
întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
porcul simbolizează progresul şi prosperitatea. Un preparat mai elaborat
este pulpa de porc la tavă.
Pentru a frăgezi carnea,
aceasta poate fi lăsată în prealabil în
baiţ. Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii cu o
grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi busuioc
uscat şi mărunţit, una, două foi de dafin, piper râşnit şi sare. Punem feliile
de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi turnăm vin alb, atât cât să
acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de câteva ore, iar apoi o
băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În tavă putem adăuga
ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile de friptură de pe o
parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le mai stropim cu sos
din tavă. Garnitura potrivită este piureul de cartofi, iar ca salată gogonele
sau castraveţi în saramură. Este recomandat, de asemenea, un pahar de vin roşu
sec sau demisec, la temperatura camerei sau un vin alb sec, bine răcit.


Unul din preparatele care nu ar trebui să
lipsească de pe masa de Anul Nou a românilor este plăcinta cu răvaşe. Este o
plăcintă cu brânză dulce şi cu stafide în care se află şi bileţele de hârtie pe
care sunt scrise mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
caracterizează.


Pentru că este ultima
rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company