Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

De la mezelic la brunch

În ofertele turistice a apărut şi termenul brunch care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde.

De la mezelic la brunch
De la mezelic la brunch

, 21.06.2019, 19:54

În pachetele turistice propuse celor care doresc să descopere obiceiuri uitate ale satului românesc de altădată întâlnim şi oferta gastronomică, ofertă care cuprinde de cele mai multe ori preparate locale şi regionale. După termeni precum trip”, mountain bike”, rafting”, în ofertele turistice a apărut şi termenul brunch” care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde. Spre deosebire de micul dejun, la aşa-zisul brunch” se servesc şi băuturi alcoolice.



O astfel de gustare era servită în mod tradiţional şi la sărbătoarea satului, mai ales atunci când veneau şi invitaţi din afară, numai că această gustare era denumită mizilic” sau mezelic”. De asemenea, mizilicul era primul fel de la mesele mari precum nunţi sau botezuri. De la sensul propriu de gustare, mizilicul a căpătat şi un sens figurativ pentru a exprima un lucru simplă sau sau o faptă măruntă, lipsită de importanţă, cum ar fi în expresia treaba asta este mizilic”.



Revenind la sensul propriu, mizilicul de altădată sau brunch-ul de astăzi este de fapt un platou pe care se pun unul sau mai multe feluri de brânzeturi, fire de ceapă verde sau bulbi de ceapă, tăiaţi în sferturi, chifteluţe din carne de porc, slănină, pastramă, salamuri şi cârnaţi afumaţi, tăiaţi felii, precum şi alte legume precum roşii, tăiate în sfert, felii de ardei gras şi de castraveţi. La mesele boiereşti se adăugau şi preparate mai elaborate precum ruladă din carne de păsăre, ouă umplute sau legume şi carne în aspic.



Într-o carte de reţete boiereşti am întâlnit o variantă interesantă de gustare, la care aceeaşi brânză este prezentată pe platou în culori diferite. Avem nevoie de un kg de brânză telemea pe care o mărunţim şi o frământăm împreună cu un pachet de unt de 200 de grame. Amestecând această brânză frământată cu o legătură de mărar tocat mărunt putem obţine bile de culoare verde. Putem tăia în bucăţi mici un ardei roşu sau un ardei kapia şi, la fel, combinând cu brânza frământată, putem obţine bile de culoare roşiatică. Putem accentua această culoare adăugând boia de ardei dulce. Pe un platou se pot pune, alături de pastramă, cârnaţi, slănină şi astfel bile din telemea, având trei culori: alb, roşu şi verde.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company