Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dovleac la cuptor

La sfârșitul lunii octombrie, dovleacul devine vedetă după ce este pus în vitrinele și rafturile unor magazine din România cus scopul de a contribui la vânzarea unor obiecte asociate unei sărbători de import Halloween-ul

Dovleac la cuptor
Dovleac la cuptor

, 30.10.2020, 11:44

La
sfârșitul lunii octombrie, dovleacul devine vedetă după ce este pus în
vitrinele și rafturile unor magazine din România cus scopul de a contribui la
vânzarea unor obiecte asociate unei sărbători de import Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie.
În acest an, pandemia este un motiv mult mai serios pentru a ne speria
comparativ cu dovlecii, costumaţiile şi accesoriile înfricoşătoare, care
creează ambianţa de Halloween. Putem pregăti, în condiții de distanțare,
dovleac la cuptor, urmând pașii unor rețete găsite prin caiete din bucătăria
românească.


Cel mai simplă variantă
este dovleacul copt în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de
seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului.
Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. O altă variantă
de desert, este dovleacul cupt cu miere. Dovleacul trebuie tăiat în cubulețe
care se tăvălesc prin zahăr, după care le punem într-un vas pe care îl
introducem în cuptorul dat la foc mediu. După ce miezul se înmoaie, iar
marginile încep să se înnegrească, cuburile de dovleac se pun în castroane, iar
deasupra lor se toarnă miere înainte de fi servit. Dovleacul dat pe răzătoare
poate fi folosit ca umplutură pentru plăcintă sau pentru o tartă.


Dovleacul poate fi
consumat și ca aperitiv, una dintre cele mai simple variante fiind aceea de a-l
tăia în jumătate, de a-l curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză
sărată. Dovleacul este lăsat la copt în cuptor, după care este porționat
înainte de a fi servit.


Tăiat în cuburi mai mari,
dovleacul poate fi pregătit, de asemenea, cu o brânză sărată, tip telemea, sau
cu o brânză rasă de tip parmezan. Cuburile de dovleac se pun la fiert în apă cu
puțină sare timp de câteva minute. După ce au fost scurse de apă, cuburile de
dovleac trebuie mutate într-o tavă întinsă, unsă în prealabil cu puțin unt.
Peste ele se pune fie brânză telemea rasă, fie parmezan, după care se introduce
tava la cuptor, la foc potrivit, unde se lasă pånă se rumenește.


Mămăligă cu dovleac la
cuptor este un preparat pe care probabil nu îl veți întâlni în alte țări. Avem
nevoie de jumătate de kg de mălai, de 100 de grame de făină, de două ouă, de un
litru de lapte, unt, ulei și drojdie. Punem mălaiul într-un vas, turnăm peste
el lapte fiert și omogenizăm. Adăugăm ouăle, untul, o linguriță de zahăr,
drojdia de bere, puțină sare și făină, astfel încât amestecul să aibă
consistența smântânii. Acest amestec este turnat apoi într-o tavă, după care se
adaugă cuburi de dovleac, aproximativ jumătate de kg. Tava se ține în cuptor,
la foc potrivit, circa jumătate de oră, după care se servește fierbinte, în
farfurii adânci, cu puțină smântână deasupra.



Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company