Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Supă aromată de vară

Trei supe inedite, de sezon, din Transilvania și Moldova.

Supă aromată de vară
Supă aromată de vară

, 02.07.2021, 17:02

După o perioadă ploioasă şi rece, începutul acestei luni, cu temperaturi ridicate, confirmă faptul că am intrat în luna lui Cuptor. Într-o astfel de zi caniculară, parcă este mai bine să pregătim o salată de roşii cu brânză decât o friptură la grătar sau la cuptor. Legumele sau chiar fructele pot fi folosite pentru prepararea unor supe sau ciorbe mai uşoare.



În partea sudică a Transilvaniei se pregăteşte supa de vişine şi supa de mere, preparate de origine săsească. De menţionat că, în partea sudică a Transilvaniei, sunt localităţi întemeiate de colonişti veniţi îndeosebi din Saxonia în primele secole ale celui de-al doilea mileniu. Pentru a obţine această inedită supă, merele trebuie curăţate şi tăiate în cubuleţe mici şi fierte ca pentru obţinerea unui compot. În această fiertură se adaugă la sfârşit un ou bătut, smântână, iar apoi este acrită cu puţină lămâie. Această supă de mere poate fi servită atât caldă, cât şi rece. În mod asemănător se obţine şi supa de vişine. Înainte de a pune vişinele la fiert, trebuie să le scoatem sâmburii.



Punem la fiert circa jumătate de kg de vişine şi trei linguri de zahăr la fiert, ca la compot. O mică parte dintre vişine le păstrăm întregi, pe celelalte le pasăm şi le adăugăm în supă. Spre final, adăugăm un pahar de smântănă şi puţină scorţişoară măcinată. Pentru a o acri mai mult, se adugă puţină zeamă de lămâie şi sare după gust. Poate fi servită caldă sau rece. Există şi o variantă cu carne, la care se foloseşte carne afumată de porc, pe care o tăiem în cubuleţe şi pe care o fierbem separat înainte de a adăuga în supă de vişine.



Dintr-un caiet de reţete boiereşti din zona Moldovei a fost recuperată reţeta unei aşa-numite supe aromate de vară”. Avem nevoie de un dovlecel, de doi morcovi, de o ţelină şi de o ceapă. Ne mai trebuie două … trei roşii şi doi căţei de usturoi. Ceapă tocată mărunt şi celelalte rădăcinoase, adică morcovii şi ţelina, date pe răzătoare sunt călite uşor în ulei după care sunt puse la fiert într-o oală, împreună cu doi căţei de usturoi, de asemenea tocaţi mărunt. Adăugăm cimbru mărunţit, puţin piper măcinat şi sare după gust. După ce au fiert, toate legumele trebuie pasate şi puse la loc în oală.



Separat se fierbe dovlecelul, tăiat în cubuleţe, care este combinat, cu tot cu zeama în care a fiert, cu restul legumelor. După aceea, în această supă care căpătă consistenţa unei creme se adaugă şi roşiile, tăiate în cubuleţe, precum şi o lingură de ulei, lăsându-se la fiert timp de doar câteva minute. Supa poate fi servită caldă sau rece, după ce în farfurie presărăm câteva frunze tocate de pătrunjel.


sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company