Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Banat

Banatul are o gastronomie distinctă, dar apropiată totuşi de cea din Transilvania, pentru că ambele provincii au făcut parte până la începutul secolului 20 din acelaşi imperiu.

Mâncăruri din Banat
Mâncăruri din Banat

, 27.01.2023, 14:22

Banatul are o gastronomie distinctă,
dar apropiată totuşi de cea din Transilvania, pentru că ambele provincii au
făcut parte până la începutul secolului 20 din acelaşi imperiu. Apropiată de gastronomia din Transilvania, bucătăria bănăţeană se remarcă prin
mâncăruri cu multe grăsimi, dar hrănitoare şi gustoase. Se foloseşte
preponderent carnea de porc, de vită sau de pui, legumele sunt călite în untură
sau în ulei, iar la sosuri se foloseşte făina pentru ca acestea să fie mai
consistente. Se folosesc condimente precum piperul, cimbrul, boiaua de ardei şi
chimenul. Preparatele din carne de porc, servite ca aperitiv împreună cu un
pahar de răchie, cârnaţii sau sarmalele cu varză, ‘mari cât pumnul fac parte
din zestrea gastronomică a Banatului.


Caracteristică Banatului este zupa, adică supa cu carne de pasăre şi cu tăiţei de casă, servită în mod tradiţional la sfârşit de
săptămână, atunci când familia se reuneşte la masă. Conform tradiţiei, se
foloseşte o pasăre de curte, iar tăiţeii, în formă de romb sau dreptunghiulară,
sunt pregătiţi în casă, cu făină şi cu ou. Aceşti tăiţei, în formă de romb sau
dreptunghiulară, sunt folosiţi şi la alte preparate precum aşa-numita iofca
cu brânză şi smântână sau budinca de iofca cu şuncă. De altfel, la Reşiţa a
fost organizat, înainte de pandemie, în perioada premergătoare Paştelui, un
Festival al tăiţeilor.


Din zestrea
gastronomică a Banatului fac parte şi cârnaţii, unii dintre ei având chiar
denumirea de origine a acestei provincii. Seamănă la culoare cu alte sortimente
de cârnaţi din Transilvania, care au, de asemenea, denumire de origine. Pentru
prepararea acestora se foloseşte numai carne de porc. Avem nevoie de circa 2 kg de carne de porc şi de
jumătate de kg de slănină, dar şi de condimente: o căpăţână de usturoi, o lingură de boia dulce, coriandru
uscat şi piper măcinat. Ne mai trebuie şi puţină supă de oase.
Carnea de porc şi slănina,
tăiate in cuburi, se trec prin maşina de tocat. Tocătura se amestecă cu usturoiul pisat, cu toate celelalte condimente
şi cu puţină supă de oase pentru a se omogeniza. Cu această compoziţie, în care am mai adăugat şi sare după gust, umplem maţele de porc şi modelăm cârnaţii, astfel încât să îî potrivim la o lungime de circa 40 de cm, după care îi lăsăm la
zvântat. Aceşti cârnaţi trebuie puşi apoi la afumat. Pot fi consumaţi ca atare sau prăjiţi în ulei sau untură.


Bucătăria bănăteană
este remarcabilă şi datorită dulciurilor. Ca şi în Transilvania, la vrem de
toamnă se pregătesc acele găluşte cu prune, cu înveliş de făină şi cartofi,
tăvălite în final prin pesmet şi numite gomboţi, o denumire sub care aceste
găluşte sunt întâlnite atât în Ungaria, cât şi în Serbia. De asemenea, în Banat
întâlnim multe dulciuri făcute din foietaj, dar şi din aluat dospit.


RadioRomaniaInternational · Secretele Bucătăriei Românești – 27.01.2023
Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company