Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Crap la proţap

Crapul se poate pregăti în multe feluri, saramură, prăjit sau în cuptor, cu legume, deasupra unui strat de varză călită ori a unui strat de ceapă călită, ultimul fiind un preparat numit plachie.

Crap la proţap
Crap la proţap

, 26.07.2014, 09:02

Crapul se poate pregăti în multe feluri, saramură, prăjit sau în cuptor, cu legume, deasupra unui strat de varză călită ori a unui strat de ceapă călită, ultimul fiind un preparat numit plachie. Pentru că este vară, iar ieşirile la iarbă verde au devenit ceva obişnuit pentru români, în această editie vă oferim câteva sugestii privind preparate din crap la grătar.



Presupunem că avem un crap de 2 … 3 kg, pe care îl curăţăm de solzi, îl eviscerăm, îl spălăm şi îl porţionăm tăindu-l transversal în felii cu o grosime de 2 … 3 cm. Presărăm sare pe aceste medalioane de peşte şi le lăsăm la rece. Spălăm bucăţile de peşte pentru a indepărta surplusul de sare înainte de a le pune în lada frigorifică. Ajunşi la iarbă verde, încingem grătarul şi punem medalioanele deasupra jarului după ce le-am uns puţin cu ulei pentru a nu se lipi. Le lăsăm să se rumenească pe ambele părţi, iar apoi le punem într-o cratiţă cu capac. Separat, pregătim un sos de roşii din jumătate de kg de roşii, două căpăţâni de usturoi, un ardei iute şi o legătura de pătrunjel verde. Fierbem puţină apă în care adăugăm roşiile mărunţite, usturoiul tăiat în felii subţiri, la fel şi rondele de ardei şi, frunzele tocate de pătrunjel. Acest sos îl turnăm peste medalioanele de crap aflate deja în cratiţă. Se serveşte cu mămăligă şi, neapărat, cu un vin alb şi sec.



Există şi o modalitate mai spectaculoasă de a pregăti un crap de 2 … 3 kg în aer liber. Peştele trebuie pregătit cu o seară înainte. După ce este curăţat de solzi, eviscerat şi spălat, peştele trebuie dat cu sare şi pus la păstrare în frigider, într-un vas acoperit. De asemenea, pregătim un mujdei de usturoi pe care îl stingem în suc de roşii şi în care adăugăm puţin busuioc şi cimbru. O sticlă de ulei şi două lămâi completează lista necesară pentru a pregăti crapul la proţap. Dacă facem focul într-o groapă, atunci trebuie să înfigem oblic, în marginea gropii, o tijă metalică, în al cărei capăt fixăm crapul, la o înălţime de 50 de cm deasupra jarului. Uns în prealabil cu ulei, atât în exterior, cât şi în interior, crapul trebuie aşezat cu burta orientată spre jar. De asemenea, pentru a fi mai bine pătruns de dogoarea jarului, burta crapului trebuie desfăcută puţin, cu ajutorul unui băţ. Lăsăm peştele deasupra jarului circa trei sferturi de oră, dar ne putem da seama când este gata după culoarea arămie pe care trebuie să o capete. După porţionare, poate fi servit fie cu mujdei de usturoi, fie cu lămâie şi, bineînţeles, cu un vin alb, sec sau demisec, bine răcit!

Etichete:
sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company