Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tocăniţă de ciuperci

În această ediţie, vă prezentăm o reţetă de tocăniţă de ciuperci, avâd în vedere că ploile din ultimele săptămâni au favorizat dezvoltarea acestora.

Tocăniţă de ciuperci
Tocăniţă de ciuperci

, 02.08.2014, 09:52

În această ediţie, vă prezentăm o reţetă de tocăniţă de ciuperci, avâd în vedere că ploile din ultimele săptămâni au favorizat dezvoltarea acestora. Pentru tocană se pot folosi fie ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice, precum hribii sau bureţii de fag, culese din pădure. Ciuperci cu o pălărie gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), hribii sunt folosiţi la ciorbe, salate, dar şi pentru a pregăti o tocăniţă. La fel, din bureţii de fag (pleurotus) se obţine o tocăniţă excelentă, însă dimensiunea acestor ciuperci le recomandă şi pentru a face şniţele din ele.



Una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare din ciuperci obişnuite sau din hribi necesită următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare, mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când, amestecăm această compoziţie din cratiţă, adâugând spre final puţin piper şi suc de roşii, eventual chiar roşii, bine coapte, curăţate de pieliţe şi tocate mărunt. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.



În loc de suc de roşii, putem folosi smântână, pe care o turnăm spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De asemenea, în loc de pătrunjel vom pune mărar tocat mărunt, obţinând tocăniţa de ciuperci în sos alb. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o lingură de făină şi smântână, amestecând uşor pentru ca să nu apără cocoloaşe de făină. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci poate fi servită împreună cu mămăligă.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company