Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Secretele bucătariei româneşti: Varză à la Cluj

Sarmalele în foi de varză dulce sau murată reprezintă una dintre cele mai populare mâncăruri ale bucătăriei româneşti, dar nu chiar cea mai populară.

Secretele bucătariei româneşti: Varză à la Cluj
Secretele bucătariei româneşti: Varză à la Cluj

, 23.08.2014, 14:35

Sarmalele în foi de varză dulce sau murată reprezintă una dintre cele mai populare mâncăruri ale bucătăriei româneşti, dar nu chiar cea mai populară. Pentru a nu mai pierde timpul cu pregătirea foilor de varză şi cu răsucirea acestora în jurul grămăjoarelor de carne tocată, puteţi încerca varza à la Cluj. Nimeni nu ştie de ce se numeşte aşa, însă este unul dintre cele mai gustoase preparate gastronomice întâlnite în Transilvania. Are aceleaşi ingediente ca şi sarmalele de varză cu carne, însă umplutura este, cum se spune, “la vedere”.



Se poate folosi fie varză murată, fie varză dulce, cam un kg şi jumătate. Ne mai trebuie cel puţin jumătate de kg de carne tocată, de porc, de vită sau în amestec, două cepe, o ceaşcă de orez, pastă de roşii, smântână, cimbru uscat sau mărar proaspăt, piper măcinat, boia de ardei dulce şi sare. Dacă avem varză murată, atunci se scot foile una câte una, se spală şi se lasă timp de o oră în apă rece pentru ca să iasă sarea din ea. Tăiem foile de varză ca pentru salată, procedând la fel în cazul în care avem varză proaspătă. Călim uşor varza în ulei sau, pentru a respecta unele reţete din Transilvania, folosim untură în loc de ulei. După ce varza s-a înmuiat, adăugăm pastă de roşii sau suc de roşii şi puţină boia de ardei dulce.



Separat, călim ceapa tocată mărunt, iar peste ea turnăm carnea tocată în care punem piper măcinat, cimbru uscat în cazul în care folosim varză murată sau mărar proaspăt şi puţină sare atunci când avem varză dulce. Adăugăm şi orezul care trebuie lăsat în apă timp de câteva minute pentru ca bobul să se înmoaie.



După ce toate ingredientele au fost călite, într-un vas punem un strat cu jumătate din cantitatea de varză, apoi carnea tocată, iar deasupra, restul de varză călită. Se pot adăuga bucăti mici de carne de porc afumată sau cârnati afumaţi, tăiaţi rondele. Se pune vasul în cuptor, la foc potrivit timp de 45 de minute, având grijă să adăugăm, dacă este cazul, apă sau zeamă de varză. Se porţionează, se toarnă puţină smântână deasupra şi se serveşte cu mămăligă şi cu un ardei iute.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company