Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncãruri din Transilvania

Vã invitãm sã deschidem din nou uşa bucãtãriei româneşti, mai precis a celei transilvănene.

Mâncãruri din Transilvania
Mâncãruri din Transilvania

, 18.04.2015, 09:22

Vã invitãm sã deschidem din nou uşa bucãtãriei româneşti, mai precis a celei transilvănene. Provincie istoricã româneascã din interiorul arcului carpatic, Transilvania este caracterizatã, din punct de vedere gastronomic, de mâncãruri cu mai multe grãsimi, având şi o influenþã a bucãtãriei austro-ungare. Este utilizatã destul de mult carnea de porc, untura de porc şi rântaşul obþinut din ceapã înãbuşitã şi fãinã puþin rumenitã. În multe dintre ciorbele bucãtãriei transilvãnene se foloseşte tarhonul, o plantã aromaticã, venitã în mod sigur pe filierã sãseascã. Este folositã foarte mult slãnina afumatã, consumatã în tot timpul anului ca atare sau ca adaos în diferite mâncãruri. Sosurile şi salatele îndulcite îşi au originea în bucãtãria maghiarã, la fel ca şi boiaua de ardei. Bucãtãria din Transilvania este renumitã prin preparate precum balmoşul, supa de varzã cu smântânã, ciorba ardeleneascã de porc sau vacã, ciorbã de carne cu tarhon, tochiturã cu afumãturi şi multe altele. Spre deosebire de alte zone, în Transilvania, sarmalele, pregãtite din foi de varzã şi carne de porc, au dimensiuni apreciabile.



Dupã acest periplu gastronomic, sã ne oprim asupra unui preparat specific Transilvaniei: varza a la Cluj. Avem nevoie de douã verze acre de mãrime medie, de circa un kg … un kg şi jumãtate de carne de porc, de puþin orez, de unturã de porc, 2 … 3 cepe, smântânã, piper şi sare. Tãiem şi ceapa mãrunt, iar carnea de porc, cu puþinã grãsime, trebuie trecutã prin maşina de tocat. Rumenim în puþinã unturã atât ceapa, cât şi carnea de porc, iar separat cãlim, de asemenea în unturã, varza muratã pe care în prealabil am tocat-o. Fierbem orezul în puþinã apã cu sare şi îl amestecãm cu carnea şi cu ceapa cãlite. În continuare, într-o cratiþã mai mare, de 3 … 4 litri, punem straturi de varzã şi de carne, turnând deasupra fiecãrui strat de carne puþinã smântânã. Condimentãm cu piper şi adãugãm sare dupã gust, dupã care bãgãm cratiþa la cuptor, la foc potrivit, pentru un sfert de orã. Varza “a la Cluj” poate fi servitã imediat, alãturi de un pahar de vin roşu, demisec, la temperatura camerei. Poftã bunã!

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company