Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tochitură

Vă prezentăm astăzi un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României - tochitura.

Tochitură
Tochitură

, 30.05.2015, 09:38

Vă prezentăm astăzi un preparat pe care îl
putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Ingredientele folosite
la prepararea tochiturii diferă de la o regiune la alta, astfel încât în meniu
putem întâlni acest preparat şi cu denumirea de origine: tochitură
moldovenească, tochitură dobrogeană sau tochitură oltenească. De exemplu, în
Moldova, nu regăsim bulionul sau sucul de roşii printre ingredientele folosite,
iar în Transilvania, acolo unde este o adevărată cultură gastronomică în ceea
ce priveşte preparatele afumate din porc, în compoziţia tochiturii intră şi
bucăţi de cârnat afumat.

Pentru
prepararea tochiturii avem nevoie de jumătate de kg de pulpă de porc sau
fleică, dar fără prea multă grăsime şi de un kg de organe de porc (ficat,
splină, inimă). Ne mai trebuie o ceapă de mărime potrivită, o căpăţână de
usturoi, un pahar cu vin roşu, ulei, sare, piper, boia dulce, cimbru şi
opţional bulion sau suc de roşii.



trecem acum la treabă. Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt, la fel ca şi usturoiul.
Carnea trebuie spălată şi tăiată în cuburi mici. Turnăm apoi puţin ulei într-o
cratiţă şi o punem pe foc. După ce s-a încins uleiul, adăugăm ceapa. În
momentul în care primele bucăţele de ceapă au început să se rumenească, este
adăugată carnea şi, din când în când, amestecăm compoziţia din vas. Adăugăm
unul sau două pahare cu apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, sub un capac. Cu circa
un sfert de oră înainte de a lua cratiţa de pe foc, adăugăm şi cârnatul afumat,
tăiat în bucăţi mici. După ce carnea pare a fi gata, adăugăm usturoiul şi
celelalte condimente. Cu câteva minute înainte de a lua cratiţa de pe foc,
adăugăm un pahar cu vin şi, eventual, bulion sau suc de roşii.


Pentru că
tochitura este o mâncare mai grea, carnea de porc poate fi înlocuită, parţial,
cu cea de pui. Putem folosi, de exemplu, un piept de pui şi un sfert de kg de
ficăţei de pui, dar şi puţină carne de porc şi chiar cârnaţi afumaţi. Etapele
de preparare sunt aceleaşi. La început călim ceapa în ulei, adăugăm în acelaşi
vas carnea de porc, tăiată în cubuleţe, apoi carnea de pui. Punem şi puţină
apă, astfel încât această compoziţie să fiarbă înăbuşit. Spre final, adăugăm şi
ficăţeii, turnăm un pahar de vin, bulion sau suc de roşii, condimentele, o mai
lăsăm pe foc circa un sfert de oră, iar la urmă punem puţină sare şi câteva
frunze de pătrunjel, tocat mărunt.

Această
compoziţie este servită fierbinte, cu mămăligă, deasupra căreia este aşezat un
ou ochi. Deasupra se presară brânză rasă. Este recomandabil ca tochitura să fie
servită împreună cu murături, varză acră sau castraveciori în oţet şi
bineînţeles trebuie udată cu un vin roşu, sec sau demisec, la temperatura
camerei.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company