Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu ciuperci

În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice, precum hribii sau bureţii de fag.

Mâncăruri cu ciuperci
Mâncăruri cu ciuperci

, 12.12.2015, 09:37

În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai
popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie
ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice,
precum hribii sau bureţii de fag. Avem nevoie de un kg de ciuperci, de puţin unt sau ulei, de 3 cepe
de mărime mijlocie, de piper, sare şi de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit
ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel
există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când,
amestecăm această compoziţie, adâugând spre final
puţin piper şi suc de
roşii. Înainte de a fi luată de pe foc, în această
mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.


În loc de suc de roşii,
putem folosi smântână, pe care o turnăm
spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De fapt, aceasta este o specialitate a bucătăriei bucovinene,
care foloseşte destul de mult smântâna nu numai pentru a drege ciorbele, ci şi
la multe preparate precum păstrăvul cu smântână sau, în cazul nostru, la
tocăniţă. În loc de pătrunjel, la acestă tocăniţă vom pune
mărar tocat mărunt. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o
lingură de făină şi smântână şi amestecând uşor pentru
omogenizare. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci
poate fi servită împreună cu mămăligă.


O altă sugestie o
reprezintă chiftelele de legume cu ciuperci. Avem nevoie de un kilogram de
cartofi, de o rădăcină de ţelină sau de pătrunjel care trebuie curăţate şi puse
la fiert în apă cu sare. Mai avem nevoie de jumătate de kilogram de ciuperci
care trebuie, de asemenea, curăţate, mărunţite şi călite uşor în ulei. După ce
au fiert, legumele sunt trecute prin maşina de tocat împreună cu ciupercile. În
acest amestec adăugăm un ou şi puţină făină care are rolul de a absorbi
surplusul de apă din legume. Eventual, puteţi adăuga puţină brânză rasă. Din
acest amestec, în care adăugăm sare după gust, modelăm chifteluţele pe care,
înainte de a le prăji în tigaie, le tăvălim prin făină.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company