Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Friptură de porc la tavă

În această ediţie, continuăm să acordăm atenţie unor preparate din carne de porc pentru că, nu-i aşa?, este posibil ca să mai fi rămas ceva în congelator după sacrificarea rituală a porcului, în zilele premergătoare Crăciunului.

Friptură de porc la tavă
Friptură de porc la tavă

, 23.01.2016, 09:26

În această ediţie, continuăm să acordăm atenţie unor
preparate din carne de porc pentru că, nu-i aşa?, este posibil ca să mai fi rămas ceva
în congelator după sacrificarea
rituală a porcului, în zilele
premergătoare Crăciunului.


Din pulpă de porc sau dintr-o carne ceva mai grasă precum fleica poate fi pregătită o excelentă friptură la
ceaun. După ce am tăiat carnea în cubuleţe şi o lăsăm să se rumenească, la foc mic, într-un ceaun, în
propria grăsime sau în puţină untură, adăugăm două cepe, tocate mărunt,
bulion sau puţin suc de roşii şi un pahar de
apă, lăsând să fiarbă înăbuşit. Spre final, turnăm un
pahar de vin, punem câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, cimbru, piper şi
sare după gust. Această friptură poate fi servită imediat, cu mămăligă sau cu o
garnitură de piure.


Pulpa
de porc poate fi pregătită însă şi în cuptor, la tavă. Presupunem că avem o
bucată de carne de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, un truc prin care este evitată
curbarea acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un
singur strat, într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile
de carne, precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi,
tocaţi mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre
mic circa trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea
mult, atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de
vin. Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată
de murături.


Înainte
de a fi pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va
face mai fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom
întinde feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în
care punem şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei
îi curăţăm şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper
măcinat, două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva
ore, apoi o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi
şi cu salată de murături.

Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Foto: 1179design / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company