Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Apuseni

Zăpezile căzute recent şi temperaturile foarte scăzute înregistrate timp de mai bine de o săptămână în România au făcut ca multe localităţi să aibă probleme legate de aprovizionare.

Mâncăruri din Apuseni
Mâncăruri din Apuseni

, 30.01.2016, 10:17

Zăpezile căzute recent
şi temperaturile foarte scăzute înregistrate timp de mai bine de o săptămână în
România au făcut ca multe localităţi să aibă probleme legate de aprovizionare.
Spre deosebire de cei din zona de şes, oamenii din zona montană a României îşi
fac din timp provizii, având în vedere iernile ceva mai aspre. De exemplu, în
zona Munţilor Apuseni, cu case izolate, sunt folosite resursele din cămară şi
din propria gospodărie. Muncile sunt destul de istovitoare, iar oamenii de aici
au nevoie de mâncăruri bogate în calorii. Carnea de porc şi de oaie, varza,
cartofii şi produsele derivate din lapte sunt folosite mult în bucătăriile din
Apuseni. Se foloseşte destul de mult untură, iar şunca, slănina afumată, ceapa
şi pâinea de casă, însoţite de un pahar de palincă sunt consumate frecvent, dacă nu cumva
zilnic.


Ciorba cu afumătură
este un preparat specific zonei, fiind pregătită fie cu cartofi, fie cu varză.
Un alt preparat specific, cu denumire de origine, este tocana moţească cu carne
de porc şi cu cârnaţi, cu ceapă călită în untura în care apoi se pun cârnaţi de
casă şi cuburi de carne. Un alte preparat specific îl reprezintă plăcintele
moţeşti, coapte fie în cuptor, fie pe lespede de piatră, fie pe plită, la foc
mic. Sunt mici şi rotunde, seamănă cu o clătită, numai că în interiorul lor
găsim brânză sărată. Este acelaşi aluat ca la prepararea pâinii, din făină,
apă, drojdie şi puţină sare. După ce a fost lăsat la dospit, aluatul se întinde
în foi subţiri pe care se pune brânză sărată. Foile, de formă rotundă, sunt
puse una peste alta astfel încât în interior să rămână stratul subţire de
brânză. După ce s-a copt, plăcinta trebuie unsă cu unt şi, eventual, smântână
şi se serveşte imediat. Dacă este umplută cu brânză dulce sau cu dulceaţă de
fructe de pădure, atunci poate fi servită şi ca desert.


O mâncare consistentă
este mămăliga toponită, asemănătoare bulzului din zona Munteniei sau a
Bucovinei. I se mai spune şi mămăligă în straturi. Se pregăteşte într-o tavă,
într-o cratiţă sau într-un vas de lut. Avem nevoie de cârnaţi, pe care îi tăiem
în bucăţi mici şi de carne de porc, pe care o tăiem în cubuleţe, toate acestea
rumenindu-le într-un ceaun. Separat, facem o mămăligă moale din care întindem
un strat subţire într-un vas, uns în prealabil cu grăsimea în care am rumenit
carnea şi cârnaţii. Deasupra acestui prim strat de mămăligă, împrăştiem carnea,
cârnaţii şi nişte jumări de porc, după care întindem un nou strat de mămăligă,
peste care punem nişte brânză sărată de oaie, sfărâmată sau rasă, acoperită apoi
de un nou strat de mămăligă. Deasupra ultimului strat de mămăligă se poate
întinde un ou bătut şi se lasă la copt. După ce s-a rumenit, înainte de a o
servi, turnăm deasupra şi puţină smântână. Este o adevărată bombă calorică,
dar, aşa cum am menţionat, este o mâncare necesară oamenilor care muncesc din
greu în condiţii de iarnă.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company