Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu mazăre

Originară din Asia, mazărea a fost cultivată de greci şi romani în sudul Europei, răspândindu-se apoi pe tot continentul.

Mâncăruri cu mazăre
Mâncăruri cu mazăre

, 25.06.2016, 10:16

Originară din Asia, mazărea a fost cultivată de greci şi romani în sudul
Europei, răspândindu-se apoi pe tot continentul. Se pare că în spaţiul românesc
mazărea a pătruns în secolul al 17-lea. Pentru că acum poate fi păstrată uşor
fie în conserve, fie sub formă congelată, mazărea este folosită pe tot
parcursul anului pentru pregătirea multor mâncăruri, precum ciorbele de legume
şi ghiveciurile, cu sau fără carne.


Mazărea proaspătă
reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul
primăverii şi din prima jumătate a verii. Un fin cunoscător al gastronomiei româneşti, Radu Anton
Roman, afirma: Mai degrabă
acompaniament decât solistă, mâncarea de mazăre este o permanenţă a
cratiţei româneşti.


Într-adevăr, mazărea este folosită alături de alte legume fierte şi mărunţite în salata
boeuf. În pofida denumirii franceze, este, de fapt, o
salată de origine germană, amestecată cu maioneză şi inventată în bucătăriile
boierilor din Valahia. Ingredientele acestei salate sunt carne de vită,
cartofi, castraveţi şi gogoşari muraţi, morcovi, maioneză şi, bineînţeles, boabe de mazăre. O mâncare specifică verii şi toamnei este ghiveciul, în care se pun boabe de mazăre alături de
cartofi, ceapă, varză, morcovi, fasole pastăi, usturoi, dovlecei, rădăcină de ţelină, de
pătrunjel sau de păstârnac.

În această perioadă, un
popular fel de mâncare în bucătăria românească este mazărea cu carne, fie ea de
pasăre, de porc sau de vită. De obicei se pun 2 kg la mazăre păstăi la jumătate
de kg de carne de porc sau de vită sau la un kg de carne de pasăre, piept sau
pulpe. Ne mai trebuie suc de roşii, bulion sau două roşii foarte coapte, două
cepe mari şi o legătură de mărar. Dacă mazărea este abia culeasă, atunci şi
tecile sunt mai cărnoase, iar unele gospodine păstrează în mâncare şi câteva
dintre ele. La început punem la fiert carnea şi o spumăm uşor. Dacă folosim
carne de porc sau de vită, trebuie să o tăiem în cubuleţe, înainte de a o pune
la fiert. Există şi varianta de a prăji carnea uşor în ulei, alături de ceapa
pe care în prealabil am tocat-o, după care turnăm nişte apă şi o lăsăm să fiarbă
la foc mic, însă mâncarea va ieşi ceva mai grasă. Scoatem carnea de pe oase şi
în acelaşi vas adăugăm atât carnea mărunţită, cât şi mazărea boabe, ceapa tăiată
solzişori şi lăsăm să fiarbă la foc mic circa 30 de minute. Spre final adăugăm
suc de roşii, bulion sau roşiile tocate mărunt, sărăm după gust, însă, înainte
de a lua vasul de pe foc, punem şi mărarul tocat mărunt, care va da un gust
deosebit.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company