Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Brânză de burduf

La începutul toamnei, în multe locuri din România sunt organizate, cu ocazia coborârii oilor de la munte, sărbători câmpeneşti în cursul cărora buna dispoziţie a vizitatorilor este intreţinută de programul de muzică populară şi de preparate tradiţionale.

Brânză de burduf
Brânză de burduf

, 01.10.2016, 09:25

La începutul toamnei, în multe locuri din România sunt organizate, cu ocazia coborârii oilor de la munte, sărbători câmpeneşti în cursul cărora
buna dispoziţie a vizitatorilor este intreţinută de programul
de muzică populară şi de
preparate tradiţionale precum pastrama şi brânzeturile,
acestea fiind, cum se spune, udate cu must şi cu
vin. Un preparat specific este brânza de burduf,
din categoria brânzeturilor sărate, frământate şi lăsate la maturat. Poartă această
denumire de la învelişul în care se
maturează,
burduful fiind confecţionat din două piei de oaie suprapuse, de pe care au fost
îndepărtate firele de lână. Aceste piei sunt cusute pe margine astfel încât să
se obţină un sac, adică burduful, în interiorul căruia să poată fi pusă brânza
la maturat. Acest burduf trebuie perforat din loc în loc pentru a permite
scurgerea eventualului zer din caşul proaspăt.


În mod tradiţional, brânza
de burduf se obţinea în stânile de la munte, din caş de oaie sau dintr-un
amestec de caş de oaie şi caş de vacă. Acest caş era sfârâmat şi amestecat cu
sare, pasta rezultată fiind introdusă în burduf şi lăsată la maturat timp de
două săptămâni. Depozitată într-un loc răcoros, brânza de burduf poate fi păstrată
timp de circa 3 luni. Brânza de burduf are o culoare gălbuie şi, fiind mai
grasă, se taie în felii, ca un caşcaval, fără a se sfărâma şi fără a se lipi de
cuţit. În fabricile de industrializare a laptelui, învelişul tradiţional a fost
înlocuit cu o folie protectoare de plastic. La târgurile cu produse
gastronomice tradiţionale, poate fi întâlnită însă brânza de burduf în înveliş
de coajă de brad, care îi conferă o aromă specifică. O explicaţie cu iz de
legendă este aceea că brânza de burduf în înveliş de coajă de brad putea fi
transportată şi ascunsă mai uşor în vremuri de război.


Brânza de burduf poate
fi consumată ca atare, tăiată în felii şi prezentată pe un platou cu aperitive.
Brânza de burduf poate fi folosită ca umplutură pentru plăcintă sau împreună cu
mămăligă, cârnaţi, şuncă şi ouă, la bulz, un preparat specific românesc. Un
preparat întâlnit în restaurante îl reprezintă buletele de caşcaval. Caşcavalul
poate fi înlocuit cu brânza de burduf. Avem nevoie du un sfert de kg de brânză
de burduf, de un un ou, de câteva linguri de făină şi de puţin praf de copt.
Toate ingredientele trebuie amestecate
şi frământate pănă când se obţine un aluat consistent. Din acest aluat
se formează biluţe care se pun la prăjit, pentru câteva minute, în ulei încins,
până când se rumenesc uşor. Se servesc imediat, ca aperitiv.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company