Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională

Ziua Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de fasole

Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională
Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională

, 30.11.2018, 11:50

Ziua
Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele
bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la
festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de
fasole cu ciolan afumat de porc, cu
costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este
una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este
servită şi de Ziua Naţională. Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul
afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea
boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care
o întâlnim în multe ţări din
Europa sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
anglo-saxone sau golonka în Polonia,
acolo unde este considerată o mâncare naţională.


Modul de preparare nu este
complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o seară înainte, atunci când boabele de
fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită
la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare
gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole
boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai
trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper
boabe şi sare. Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte
vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După
ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute,
apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este
tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în
care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt,
puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când
boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.


În mâncarea de fasole pot
fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate
fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care
trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde
carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am
îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.


Ciolanul afumat de porc cu fasole boabe este
servit cald, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec,
la temperatura camerei sau de o cană de vin fiert. Poftă bună!

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company