Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

Începând din această săptămână, Sibiul deţine titlul onorific de Regiune Gastronomică Europeană, titlu acordat de către Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism.

Mâncăruri din Mărginimea Sibiului
Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

, 15.02.2019, 13:18

Începând din această săptămână, Sibiul
deţine titlul onorific de Regiune Gastronomică Europeană, titlu acordat de către
Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism. Ceremonia
de preluare a acestui titlu deţinut anterior de alte 7 regiuni din Europa a
inclus o demonstraţie gastronomică făcută de 50 de bucătari care au gătit
mâncăruri speciale pentru cursanţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu.
Pentru promovarea acestui titlu, produse locale din zona Sibiului au fost
comercializate într-o reţea naţională de magazine. Reprezentanţii institutului
european de profil, dar şi ai regiunilor europene care au deţinut până acum
acest statut au fost invitaţi în această săptămână la Sibiu pentru a vizita
judeţul şi pentru a asista la demonstraţii culinare. Responsabilii consorţiului
local care se ocupă de organizarea evenimentelor din acest an de promovare a
Sibiului ca Regiune Gastronomică Europeană şi-au propus să lanseze şi conceptul
de gastronomie regională sibiană şi anume Bucătăria ciobănească.


Oieritul este o ocupaţie tradiţională
a locuitorilor celor 18 sate româneşti şi săseşti din Mărginimea Sibiului, o
destinaţie de vacanţă în care întâlnim multe gospodării tradiţionale amenajate
pentru a primi oaspeţi. Satele româneşti din Mărginimea Sibiului au o bogată
moştenire gastronomică cu multe preparate din lapte şi carne de oaie. Unul
dintre ele este bulzul, de fapt brânză de burduf învelită într-un strat de
mămăligă. Acest bulz se poate pregăti chiar şi pe grătar. Deasupra jarului se
pun cocoloaşele de bulz pentru care trebuie să pregătim însă o mămăligă
vârtoasă, obţinută numai din porumb măcinat la o moară tradiţională. Aceste
cocoloaşe se lasă pe grătar până crapă bulzul şi se servesc cu smântână. O altă
variantă, ciobănească, este cea a bulzului preparat direct în jar, când
cocoloşul de bulz este învelit în lut. Este lăsat în jar, până când lutul şi,
bineînţeles, bulzul din interior se coc. Bulzul se consumă după îndepărterea
învelişului ceramic. Pentru că am vorbit despre învelirea în lut, să menţionăm
că de Paşte, se pregăteşte miel în lut, iar în restul anului se poate pregăti
similar, berbec în lut.


Un alt preparat tradiţional în Mărginimea Sibiului, de această dată de
origine săsească, este tocăniţa de viţel. Dacă veţi ajunge la o pensiune din Mărginimea
Sibiului şi dacă vremea este frumoasă, este posibil ca gazda să vă facă o
demonstraţie, pregîtind tocăniţa în aer liber, la jar. Aşadar, curăţăm câteva
cepe, le spălăm, le tocăm mărunt şi le călim în ulei într-un ceaun de tuci
aşezat deasupra jarului. Tăiem în cubuleţe mici carnea de viţel, antricot sau
spată, o punem în ceaunul de tuci şi adăugăm apă astfel încât să fiarbă la foc
încet. Tăiem doi ardei graşi în felii mici, mărunţim 2 … 3 roşii şi câţiva
căţei de usturoi, punând apoi aceste legume în ceaun. Spre final, adăugăm
piper, o foaie de dafin, un pahar de vin roşu şi sărăm după gust. Tocăniţa se
serveşte caldă, cu mămăligă şi, bineînţeles, alături de un pahar de vin.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company