Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pui cu legume în vas de lut

Pentru prepararea mâncării, în gospodăria tradiţională se folosesc vase din lut, smălţuite sau nesmălţuite.

Pui cu legume în vas de lut
Pui cu legume în vas de lut

, 22.02.2019, 13:24

Pentru prepararea mâncării, în
gospodăria tradiţională se folosesc vase din lut, smălţuite sau nesmălţuite. Cele
nesmălţuite sunt poroase şi, înainte de utilizare, acestea trebuie scufundate în apă şi lăsate astfel pentru circa 15
minute. Vasul nesmălţuit absoarbe apa şi, pe măsură ce se încălzeşte în cuptor,
apa se transformă în vapori, ceea ce face ca prepararea ingredientelor din vas
să se realizeze în suc propriu. Se spune că acest tip de vas provine de la ceramica
utilizată de romani în bucătărie, aşa-numita terra sigillata.


Avem
nevoie de 6… 8 cartofi de dimensiune medie, de 2… 3 cepe de mărime mijlocie, de
un gogoşar sau de un ardei gras, de o roşie. Putem adăuga mazăre, fasole
păstăi, morcov, tăiat rondele. După ce am scos vasul din apă, punem în el un
strat de cartofi tăiaţi în cubuleţe, apoi celelalte legume, ultimul strat fiind
de ceapă tăiată solzişori. Pe acest pat de legume punem carnea de pui,
preferabil pulpe sau pulpe superioare, după care acoperim vasul cu un capac,
realizat din acelaşi material, lut nesmălţuit. Şi acest capac trebuie ţinut în
apă pentru un sfert de oră. Introducem vasul cu capac în cuptorul rece şi,
pornind de la minim, creştem treptat temperatura astfel încât după 45 de minute
să ajungem la maxim. După circa o oră scoatem capacul şi lăsăm vasul încă un
sfert de oră la foc mic până când pulpele încep să se rumenească.


Scoatem vasul din
cuptor şi îl punem pe un fund de lemn, având grijă să nu supunem ceramica unui
şoc termic care poate duce la deteriorarea vasului de lut. Porţionăm şi, abia
după ce am pus în farfurii, adăugăm condimente şi sare. Puiul cu legume se
poate servi alături de un pahar de vin alb, sec sau demisec.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company