Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Apuseni

Spre deosebire de celelalte provincii româneşti, Transilvania se remarcă printr-o preparate cu multe calorii, în care predomină carnea de porc şi preparatele din carne de porc.

Mâncăruri din Apuseni
Mâncăruri din Apuseni

, 14.06.2019, 14:46

Spre deosebire de
celelalte provincii româneşti, Transilvania se remarcă prin preparatele cu
multe calorii, în care predomină carnea de porc. Gastronomia este influenţată de specificul zonei, de podiş sau de munte,
unde muncile în gospodărie presupun un efort fizic mai mare, cum este cazul în
Munţii Apuseni, efort care trebuie echilibrat cu mâncăruri consistente. Carnea
de porc şi de oaie, varza, cartofii şi produsele derivate din lapte sunt
folosite mult în bucătăriile din Apuseni. Se foloseşte destul de mult untură,
iar şunca, slănina afumată, ceapa şi pâinea de casă, însoţite de un pahar de
palincă sunt consumate frecvent, dacă
nu chiar zilnic. Ciorbele cu carne se aromează cu tarhon, iar supele se fac cu
găluşte sau cu tăiţei de casă. Pâinea se face în mod tradiţional din făină de
grîu şi din cartofi.


O mâncare consistentă
este mămăliga toponită, asemănătoare bulzului din zona Munteniei sau a
Bucovinei. I se mai spune şi mămăligă în straturi. Se pregăteşte într-o tavă,
într-o cratiţă sau într-un vas de lut. Avem nevoie de cârnaţi, pe care îi tăiem
în bucăţi mici şi de carne de porc, pe care o tăiem în cubuleţe, toate acestea
rumenindu-le într-un ceaun. Separat, facem o mămăligă moale din care întindem
un strat subţire într-un vas, uns în prealabil cu grăsimea în care am rumenit
carnea şi cârnaţii. Deasupra acestui prim strat de mămăligă, împrăştiem carnea,
cârnaţii şi nişte jumări de porc, după care întindem un nou strat de mămăligă,
peste care punem nişte brânză sărată de oaie, sfărâmată sau rasă, acoperită
apoi de un nou strat de mămăligă. Deasupra ultimului strat de mămăligă se poate
întinde un ou bătut şi se lasă la copt. După ce s-a rumenit, înainte de a o
servi, turnăm deasupra şi puţină smântână.


Un alt preparat
specific are şi denumirea de origine: tocană moţească, cu carne de porc şi cu cârnaţi, după numele celor care
trăiesc în Apuseni. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de jumătate de kg de
cârnaţi afumaţi, de 3 … 4 cepe şi de doi ardei graşi. Ceapa, tocată mărunt, o
călim puţin în ulei sau, dacă respectăm reţeta moţească, în untură sau
unsoare cum se mai spune în Apuseni. Adăugăm carnea tăiată în cubuleţe,
precum şi cârnaţii tăiaţi rondele. Lăsăm totul la prăjit ca să se rumenească
puţin, apoi turnăm apă şi lăsăm la fiert. După ce a scăzut zeama, adăugăm
puţină smântănă, boia de ardei şi sare, după gust. Se serveşte imediat, cu un
pahar de vin roşu, demisec, la temperatura camerei.

sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company