Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Legume în saramură

Cu toate că în lanţurile de magazine se află, la îndemâna celor care nu au timp sau abilitatea de a pregăti aşa ceva, multe sortimente de legume conservate în saramură sau în oţet, există şi români care preferă murăturile pregătite în casă.

Legume în saramură
Legume în saramură

, 18.10.2019, 13:14

Cu toate că în lanţurile de
magazine se află, la îndemâna celor care nu au timp sau abilitatea de a pregăti
aşa ceva, multe sortimente de legume conservate în saramură sau în oţet, există
şi români care preferă murăturile pregătite în casă, o activitate pe care o fac
şi în spiritul tradiţiei. Şi aceste sortimente nu sunt puţine dacă ne gândim că
în saramură pot fi conservate legume precum gogonele, castraveţii, conopida, ardei capia, morcovi şi ţelină, ba chiar şi mere sau pepenii roşii de dimensiuni mici. Toate acestea înlocuiesc cu succes în perioada iernii
salatele din legume proaspete.


Să începem cu gogonelele.
Trebuie alese gogonele cu o culoare albă şi nu verde închis, deoarece ar putea
avea un gust uşor amărui. După cumpărare sau după recoltare, pentru a fi mai aspectuoase,
putem lăsa gogonelele timp de o zi sau două deoarece unele dintre ele vor
căpăta o culoare gălbuie-roşiatică. Pe lângă gogonele, în acelaşi recipient,
fie el borcan de sticlă,
recipient din plastic sau butoi din lemn, putem pune la murat morcovi, tăiaţi
rondele, ţelină, tăiată de asemenea în felii, câţiva ardei capia şi ardei iuţi,
mere şi pepeni verzi, cei care rămân de obicei toamna pe câmp. Adăugăm hrean, tăiat în şuviţe şi căţei de usturoi, pe care îi zdrobim uşor.
După ce am umplut recipeintul cu legumele dorite, turnăm saramură fierbinte, păstrând proporţia de o
lingură şi jumătate de sare pentru fiecare litru de apă pus la fiert. După
câteva zile, zeama din butoaie trebuie vânturată deoarece la suprafaţă s-ar forma altfel o peliculă de culoare
albă numită şi floare.


Pentru conservarea castraveţilor în saramură, avem
nevoie de sare, boabe de muştar, hrean, usturoi şi ramuri uscate de mărar. Alegem castraveţii,
preferabil pe cei de dimensiune mai mică, şi îi spălăm cu apă rece. Curăţăm
hreanul şi îl tăiem în şuviţe mici, iar căpăţânile de usturoi le desfacem în
căţei pe care îi zdrobim uşor, fără a-i mai curăţa. Punem castraveţii într-un
borcan, bidon de plastic sau butoi, având grijă să punem din când în când
bucăţi de hrean şi căţei de usturoi. Adăugăm boabe de muştar, iar deasupra
punem ramurile de mărar. Saramura trebuie turnată fierbinte, apoi închidem bidonul cu un capac şi îl lăsăm într-un loc mai călduros timp de 2
… 3 zile, după care îl mutăm într-un loc mai rece. Pentru că nu sunt mari diferenţe în ceea ce priveşte
pregătirea, gogonelele şi castraveţii pot fi puse laolaltă cu alte legume în acelaşi recipient.


Şi ardeii graşi pot fi conservaţi în saramură. Li se îndepărtează cu grijă
cotorul cu seminţe, în interior se presară sare, apoi, în funcţie de
dimensiune, sunt puşi unii în alţii şi apoi în borcane în care turnăm saramură
fierbinte, un amestec de apă şi sare, proporţia fiind de o lingură şi jumătate
de sare la un litru de apă. O altă variantă este aceea de a umple ardeii sau
gogoşarii cu varză albă sau varză roşie, după care peste ei turnăm saramura. Ardeii
umpluţi cu varză pot fi serviţi ca salată.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company