Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Varză murată

Conform tradiţiei, varza se pune la murat în perioada dintre sărbătoarea Sf. Dumitru (26 octombrie) şi cea a Sf. Andrei (30 noiembrie).

Varză murată
Varză murată

, 01.11.2019, 14:25

Conform tradiţiei, varza se pune la murat în perioada dintre sărbătoarea
Sf. Dumitru (26 octombrie) şi cea a Sf. Andrei (30 noiembrie). Acrirea
verzelor în butoi trebuie să se producă lent, fapt favorizat şi de scăderea
temperaturilor. Se spune că varza trebuie să fie atinsă de brumă înainte de a fi pusă la
murat.

Trebuie
alese verze de dimensiune medie, cu foi subţiri, 15 … 20 de verze, adică vreo
30 de kg la un butoi cu capacitatea de 60 de litri din material plastic sau din
lemn. Trebuie îndepărtate frunzele veştejite de la exterior, iar cotorul
verzelor trebuie crestat cu un cuţit pentru ca saramura să pătrundă mai uşor în
interior. Pe lângă varză, în butoi se mai pun ramuri de mărar uscat, ramuri de
cimbru uscat, hrean curăţat şi tăiat în suviţe, o gutuie, doi ştiuleţi de
porumb şi, pentru a colora puţin zeama, se mai adaugă o varză roşie sau una,
două sfecle roşii.

După ce butoiul a fost umplut, se toarnă saramura, apă
fierbinte cu sare, proporţia fiind de o lingură şi jumătate de sare la fiecare
litru de apă. Saramura trebuie turnată peste verzele din butoi până când cele
aflate deasupra sunt acoperite cu totul. Peste ele, se pune, de obicei, o greutate pentru ca acestea să rămână scufundate în saramură.


După
două-trei zile se face aşa-numita pritocire. Dacă butoiul are robinet la partea
inferioară, atunci se trage zeama din butoi după care aceasta este turnată din
nou pe partea de deasupra. În lipsa robinetului, zeama de varză poate fi
vânturată cu ajutorul unui tub sau al unui furtun prin care se introduce aer în
partea de jos a butoiului.

Varza
murată este folosită pentru prepararea sarmalelor, a mâncărurilor cu varză sau,
pur şi simplu tocată, este servită ca salată împreună cu felul principal. Zeama
de varză este folosită pentru acrirea ciorbelor. Există ciorba de potroace
servită, în mod tradiţional, spre dimineaţă la nunţi, o ciorbă la care se pune
carne de pui şi care este acrită cu zeamă de varză. Nu numai zeama de varză, ci
şi varza poate fi folosită pentru ciorbe. Una dintre mâncărurile
de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte legume.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company