Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate pentru masa de Anul Nou

De câţiva ani a crescut interesul românilor de a petrece Revelionul în stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii.

Preparate pentru masa de Anul Nou
Preparate pentru masa de Anul Nou

, 27.12.2019, 14:27

De câţiva ani a crescut
interesul românilor de a petrece
Revelionul în stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii. Sunt însă şi români care preferă să petreacă noaptea de Revelion acasă sau la restaurant, în jurul mesei pe
care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială.
Pe lângă brad, locuinţa este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune
că aduc noroc. Masa festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt
îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi,
preparate din carne de porc şi piftie.


Ouăle umplute reprezintă unul
dintre aperitivele mesei de Revelion. Acest aperitiv este uşor de preparat.
Avem nevoie de 10 ouă pentru umplut şi de un altul pentru maioneză, iar pentru
umplutură folosim pate de ficat sau brânză. Se lasă ouăle la fiert până se fac
tari şi, până se răcesc, se pregăteşte maioneza din gălbenuşul unui ou crud,
care se amestecă cu puţin muştar şi cu ulei care se adaugă puţin câte puţin
până când obţinem cantitatea dorită. Apoi, se taie ouăle în jumătate, pe lung,
iar gălbenuşurile vor fi amestecate cu pateul, cu puţin piper măcinat şi cu
sare după gust. Cu acest amestec vor fi umplute jumătăţile de ou, după care vor
fi puse pe un platou şi ornate cu maioneză şi, eventual, cu o frunză de
pătrunjel.


O altă vedetă a mesei
festive de Anul Nou este salata boeuf, care are la bază o salată germană
amestecată cu maioneză şi care a fost modificată, se pare, în secolul al
19-lea, în bucătăriile boierilor din partea sudică a României. Pentru a pregăti
salata de boeuf, avem nevoie de carne de vită şi cartofi în cantităţi egale, de
câţiva castraveţi muraţi şi de câţiva gogoşari muraţi în oţet, de o conservă de
mazăre, de câţiva morcovi şi de maioneză. Se fierb cartofii, morcovii şi
carnea, având grijă ca legumele să nu se sfărâme, iar după ce se răcesc se taie
în cuburi foarte mici, la fel ca şi castraveţii şi gogoşarii. Toate acestea se
amestecă într-un castron împreună cu maioneza după care totul se răstoarnă pe
un platou unde i se dă forma unui tort, acoperit cu un strat subţire de
maioneză. Se ornează cu felii subţiri de gogoşari şi castraveţi, cu rondele de
morcov şi cu rondele provenite dintr-un ou fiert. În Germania există o salată
asemănătoare, cu un amestec de carne, legume fierte, sfeclă roşie, ceapă şi
castraveţi muraţi, cunoscută în România sub denumirea de salată berlineză.


După aceste aperitive, pe masa festivă de Revelion
sunt aduse felurile principale, precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din
carne de porc cu garnitură de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe
bază de carne de porc este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria,
Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar
în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea
pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se
bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.


Cozonacul şi plăcinta cu
răvaşe reprezintă, de obicei, desertul mesei de Revelion. Plăcinta cu răvaşe este
cu brânză dulce şi cu stafide, dar în interior se află şi bileţele pe care sunt
scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
caracterizează. Pentru că este ultima rubrică gastronomică din acest an, nu ne
rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company