Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mazărea în mâncăruri

Mazărea reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul primăverii şi de la începutul verii, atunci când poate fi întâlnită în stare proaspătă.

Mazărea în mâncăruri
Mazărea în mâncăruri

, 05.06.2020, 15:25

Mazărea
reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul primăverii şi de
la începutul verii, atunci când poate fi întâlnită în stare proaspătă.
Originară din Asia, mazărea a fost cultivată de greci şi romani în sudul
Europei, răspândindu-se apoi pe tot continentul. În spaţiul românesc, mazărea a
pătruns, se pare, în secolul al 17-lea. Pentru că acum poate fi păstrată uşor fie în conserve, fie congelată,
mazărea este folosită pe tot parcursul anului pentru pregătirea multor
mâncăruri, precum ciorbele de legume şi ghiveciurile, cu sau fără carne.


Atunci când nu reprezintă
baza unei mâncări, mazărea provenită din conservă sau din congelator poate fi
folosită, în amestec cu alte legume fierte și mărunțite, în așa-numita salată
boeuf. Deși dă senzația că provine din rafinata bucătărie franceză, ea a fost
inventată în bucătăriile boierilor din Valahia, după o salată care pare, mai
degrabă, de origine germană. Ingredientele acestei salate sunt carne de vită -
de unde și numele francez al acesteia – cartofi, castraveţi murați şi gogoşari
muraţi, morcovi, maioneză şi, bineînţeles, boabe de mazăre. Toate legumele
mărunțite, cu excepția boabelor de mazăre sunt amestecate cu maioneză și puse
apoi pe un platou sau într-un vas. După ce se nivelează, deasupra lor se
întinde un strat subțire de maioneză. În mod asemănător, mazărea poate fi
folosită într-o combinație care adună toate aromele verii și toamnei – ghiveciul
– împreună cu dovlecei, cartofi, ceapă, varză, morcovi, fasole pastăi, usturoi,
rădăcină de ţelină, de pătrunjel sau de păstârnac, toate tăiate și fierte în
apă amestecată cu bulion sau cu suc de roșii.


Atunci când mazărea este solistă, obţinem una dintre
cele mai populare mâncăruri ale bucătăriei româneşti. Avem nevoie de două kg de
mazăre păstăi, de două … trei cepe, de suc de roşii şi de o legătură de mărar.
Tocăm ceapa şi o călim uşor în ulei. Scoatem boabele de mazăre din teci,
le spălăm şi le punem într-o cratiţă, împreună cu ceapă călită. Dacă mazărea
este proaspăt culeasă, atunci şi tecile par mai cărnoase şi, de aceea, se obişnuieşte
să se adauge în cratiţă şi câteva dintre ele. Turnăm puţină apă, lăsăm la fiert
circa jumătate de oră, iar spre
final adăugăm suc de roşii, bulion sau două roşii tocate mărunt, sărăm după
gust, însă, înainte de a lua vasul de pe foc, punem şi mărarul tocat mărunt,
care va da un gust deosebit. În această mâncare se poate adăuga şi carne de
pui, de curcan, de viţel sau de porc.


Fiarte
și pasate împreună cu un cartof și cu o ceapă, boabele de mazăre se transformă
într-o cremă care poate fi servită imediat după ce a fost amestecată cu mujdei
de usturoi și cu puțină sare. Dacă excludem usturoiul și adăugăm legume rădăcinoase,
precum un morcov, o țelină și un păstârnac, pe care le tăiem, le fierbem și le
pasăm, putem obține o supă cremă de mazăre, care poate fi servită cu crutoane.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company