Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Limbă cu măsline

Unul dintre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românească este, în mod surprinzător, limba cu măsline.

Limbă cu măsline
Limbă cu măsline

, 12.02.2021, 16:16

Unul dintre cele mai populare mâncăruri din
bucătăria românească este, în mod surprinzător, limba cu măsline. Este
surprinzător pentru faptul că în România nu sunt plantaţii de măslini, însă
acest produs adus de sute de ani din ţinuturile însorite şi mai calde din sud,
a fost combinat cu limbă de porc sau de vită şi cu sos tomat pentru a obţine,
în final, o mâncare pe placul multor români, comparabilă cu tocăniţa de cartofi
cu carne. Cine ştie, este posibil ca ea să fi fost inventată în bucătăria unui
măcelar exasperat de faptul că limba, ca şi alte organe, nu era pe placul
clienţilor care îi treceau pragul.


Limba
de vită sau mai mult limbi de porc trebuie spălate şi puse la fiert, după care
trebuie îndepărtată pieliţa. În cea mai simplă formă, limba poate fi servită ca
rasol, caz în care o punem la fiert, într-o oală cu apă curată, în care mai adăugăm
câţiva morcovi, câteva rădăcini de pătrunjel şi câţiva cartofi întregi, dar
curăţaţi de coajă, precum şi o ceapă. Se mai adaugă sare, după gust. După ce au
fiert toate legumele, limba se porţionează şi se serveşte caldă, alături de
legumele care au fiert, fie cu zeamă de lămâie, fie cu o cremă de hrean, fie cu
mujdei de usturoi.


După
ce a fost fiartă şi curăţată, limba poate fi tăiată transversal în felii cu
grosimea de un cm, care pot fi trecute apoi prin făină, ou bătut şi pesmet.
După ce le prăjim în baie de ulei, obţinem limbă pane, care poate fi servită cu
legume fierte sau cu o garnitură de cartofi prăjiţi.


Pentru
a pregăti această tocană de limbă cu măsline, trebuie să fierbem separat
principalele ingrediente. După ce a fiert, limba trebuie tăiată transversal, în
felii cu grosimea de un cm. Mai ales dacă sunt sărate, măslinele, cu sau fără
sâmburi, negre şi mai mari, trebuie fierte în două … trei ape. Limba şi
măslinele trebuie puse în proporţii egale. În continuare, tocăm una … două cepe
pe care le călim uşor în ulei într-un vas, după care le stingem cu suc de roşii
sau cu două … trei linguri de bulion şi cu puţină supă. Adăugăm măslinele şi
feliile de limbă, amestecăm şi lăsăm la fiert pentru 20 de minute. Înainte de
final punem piper negru măcinat, frunze tocate de pătrunjel şi, doar dacă mai
este cazul, puţină sare. Este posibil ca măslinele să fi rămas totuşi puţin
sărate, chiar dacă anterior au fost puse la fiert. Limba cu măsline poate fi
servită rece ca aperitiv sau caldă împreună cu piure de cartofi, cu garnitură
de orez sau cu paste sau, în lipsa unei garnituri, cu pâine.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company