Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Deserturi din căpșune

Chair dacă ploile au fost și sunt în exces, în piețele și magazinele din România au apărut căpșunele.

Deserturi din căpșune
Deserturi din căpșune

, 18.06.2021, 12:35

Chiar dacă ploile au fost și sunt în exces, în piețele și magazinele din
România au apărut căpșunele. Sunt, parcă, mai mici față de anii trecuți, din
cauza ploilor după cum explică vânzătorii, dar dulci și aromate. După ani de
declin al producţiei interne, se remarcă o revenire a producătorilor care au
început să cultive nu numai soiuri de mare productivitate, ci şi cu acel gust
de pe vremea bunicilor. Aceste fructe se diferenţiază prin mărimea lor,
culoare, intensitatea aromei şi gust pentru că în lume există peste 600 de
soiuri de căpşuni. Originar din America, arbustul care ne dă acest delicios
fruct a început să fie cultivat în Europa în secolul al 18-lea şi, în timp, a
pătruns şi în spaţiul românesc.


Căpşunele pot fi servite
imediat după ce le-am îndepărtat codiţele şi le-am spălat. Bineînţeles, le
punem în castroane, iar deasupra lor presărăm zahăr sau, de ce nu?, turnăm
puţină miere. Căpșunele mai pot fi servite într-o combinație cu smântână, cu un
iaurt mai gras și cu miere sau cu frișcă. Smântâna trebuie amestecată cu puțin
miere și cu esență de vanilie după care se toarnă în cupe în care deja am pus
căpșunele întregi sau, dacă sunt mai mari, tăiate în jumătăți.



Pentru a păstra savoarea acestui fruct şi după
trecerea perioadei culesului, putem să facem o dulceaţă de căpşune. Avem nevoie
de 3 kg de căpşune, de un kg şi jumătate de zahăr şi de o lămâie. După ce li se
îndepărtează codiţele şi după ce sunt spălate, căpşunele trebuie puse într-o
cratiţă, în straturi, alternativ cu zahărul, adăugându-se zeama rezultată din
stoarcerea lămâii, pentru ca fructele să se întărească puţin şi să nu se
strivească. Vasul trebuie lăsat la rece timp de câteva ore până ce căpşunele
lasă zeamă. Se pune la fiert, la foc mic, iar periodic trebuie îndepărtată
spuma formată. După circa 45 de minute, scoatem puţină zeamă pe o farfurie şi o
lăsăm să se răcească pentru a vedea dacă este consistentă şi dacă se leagă. Dacă
acesta nu curge în farfurie, atunci dulceaţa este gata şi poate fi turnată în
borcane cu capac, pe care le lăsăm să se răcească lent, după care le depozităm
într-un loc răcoros.


Există o metodă de a obţine atât dulceaţă, cât şi
sirop de căpşune. După ce au lăsat zeamă, căpşunele sunt mutate într-o altă
cratiţă, iar la fiert este pusă doar zeama lăsată de acestea. După circa o
jumătate de oră, o parte din zeamă este turnată în vasul cu căpşune care este,
de asemenea, pus la fiert până ce zeama capătă consistenţă. Restul de zeamă,
căreia i se mai adaugă vreo 200 de grame de zahăr, este lăsat la fiert până
când acest sirop capătă, de asemenea, consistenţă, putând fi turnat apoi în
sticle.


Căpșunele pot fi folosite
cu succes și la produse de patiserie precum tarte sau prăjituri cu aluat.


RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Poale-n brâu (foto: Mariana Chiriţă/ RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company