Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Supă aromată de vară

Trei supe inedite, de sezon, din Transilvania și Moldova.

Supă aromată de vară
Supă aromată de vară

, 02.07.2021, 17:02

După o perioadă ploioasă şi rece, începutul acestei luni, cu temperaturi ridicate, confirmă faptul că am intrat în luna lui Cuptor. Într-o astfel de zi caniculară, parcă este mai bine să pregătim o salată de roşii cu brânză decât o friptură la grătar sau la cuptor. Legumele sau chiar fructele pot fi folosite pentru prepararea unor supe sau ciorbe mai uşoare.



În partea sudică a Transilvaniei se pregăteşte supa de vişine şi supa de mere, preparate de origine săsească. De menţionat că, în partea sudică a Transilvaniei, sunt localităţi întemeiate de colonişti veniţi îndeosebi din Saxonia în primele secole ale celui de-al doilea mileniu. Pentru a obţine această inedită supă, merele trebuie curăţate şi tăiate în cubuleţe mici şi fierte ca pentru obţinerea unui compot. În această fiertură se adaugă la sfârşit un ou bătut, smântână, iar apoi este acrită cu puţină lămâie. Această supă de mere poate fi servită atât caldă, cât şi rece. În mod asemănător se obţine şi supa de vişine. Înainte de a pune vişinele la fiert, trebuie să le scoatem sâmburii.



Punem la fiert circa jumătate de kg de vişine şi trei linguri de zahăr la fiert, ca la compot. O mică parte dintre vişine le păstrăm întregi, pe celelalte le pasăm şi le adăugăm în supă. Spre final, adăugăm un pahar de smântănă şi puţină scorţişoară măcinată. Pentru a o acri mai mult, se adugă puţină zeamă de lămâie şi sare după gust. Poate fi servită caldă sau rece. Există şi o variantă cu carne, la care se foloseşte carne afumată de porc, pe care o tăiem în cubuleţe şi pe care o fierbem separat înainte de a adăuga în supă de vişine.



Dintr-un caiet de reţete boiereşti din zona Moldovei a fost recuperată reţeta unei aşa-numite supe aromate de vară”. Avem nevoie de un dovlecel, de doi morcovi, de o ţelină şi de o ceapă. Ne mai trebuie două … trei roşii şi doi căţei de usturoi. Ceapă tocată mărunt şi celelalte rădăcinoase, adică morcovii şi ţelina, date pe răzătoare sunt călite uşor în ulei după care sunt puse la fiert într-o oală, împreună cu doi căţei de usturoi, de asemenea tocaţi mărunt. Adăugăm cimbru mărunţit, puţin piper măcinat şi sare după gust. După ce au fiert, toate legumele trebuie pasate şi puse la loc în oală.



Separat se fierbe dovlecelul, tăiat în cubuleţe, care este combinat, cu tot cu zeama în care a fiert, cu restul legumelor. După aceea, în această supă care căpătă consistenţa unei creme se adaugă şi roşiile, tăiate în cubuleţe, precum şi o lingură de ulei, lăsându-se la fiert timp de doar câteva minute. Supa poate fi servită caldă sau rece, după ce în farfurie presărăm câteva frunze tocate de pătrunjel.


Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company