Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Bame

Cultivate încă din secolul 12 înainte de Hristos în Egiptul antic, bamele sunt prezente astăzi în bucătăria meridională, în special în Grecia şi Turcia.

Bame
Bame

, 03.09.2021, 16:37

Cultivate
încă din secolul 12 înainte de Hristos în Egiptul antic, bamele (în latină Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus, în engleză – Okra) sunt prezente astăzi în bucătăria
meridională, în special în Grecia şi Turcia. Ele s-au răspândit în Orientul
Mijlociu, în Africa de Nord, mai târziu în America şi în India. Fructele
acestei plante care se prezintă sub forma unei tufe de circa 1,5 metri
înălţime, cu multe ramificaţii, sunt consumate atunci când sunt tinere. Pentru
cei care nu le cunosc, să spunem că bamele sunt legume de culoare verde şi au
forma unei capsule alungite, cu 5 muchii. În interiorul capsulei se află
seminţele, dispuse pe 5 rânduri. Cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai
gustoase şi mai fragede. Din acest motiv, bamele trebuie culese înainte ca ele
să ajungă la maturitate, atunci când capsula devine fibroasă, iar seminţele din
interior devin din ce în ce mai tari. Având un conţinut ridicat de substanţe proteice şi de grăsimi,
seminţele de bame ajunse la maturitate sunt folosite, totuşi, în bucătăriile
orientale, la diferite preparate culinare. Mai mult decât atât, prin prăjirea
şi măcinarea seminţelor de bame se obţine un înlocuitor al cafelei, cunoscut
din perioada Egiptului antic.


Bamele pot fi folosite
în mâncăruri în stare proaspătă, conservată sau congelată, în combinaţie cu
alte legume şi cu carne. Bamele au o particularitate şi anume că, atunci, când
sunt puse la fiert, elimină un suc cu aspect mucilaginos. Pentru a evita
aceasta, bamele trebuie opărite timp de câteva minute în borş combinat cu apă
sau în apă cu puţin oţet şi cu sare. După opărire, bamele trebuie clătite în mai
multe ape până la dispariţia acelui suc mucilaginos.


Bamele astfel pregătite
le putem combina cu ceapă şi roşii. Tocăm mărunt 2 … 3 cepe pe care le călim
în ulei. Peste ele întindem un strat de bame, cantitatea fiind de circa un kg,
apoi un strat roşii, tăiate felii, circa jumătate de kg, precum şi mărar tocat
mărunt. Adăugăm apă şi lăsăm amestecul la fiert circa 15 minute, după care
punem vasul în cuptor, la foc mic, pentru jumătate de oră.


În mod asemănător,
bamele pot fi pregătite şi combinate cu carne de pui. Tocăm mărunt o ceapă pe
care o călim uşor în ulei. Adăugăm un piept de pui, tăiat în cubuleţe şi, după
ce carnea s-a rumenit puţin, turnăm un pahar cu apă şi lăsăm carnea să fiarbă
înăbuşit. După 15 minute adăugăm un kg de bame, pe care le-am pregătit
anterior, trei roşii tăiate în cubuleţe, completăm cu apă, amestecăm şi lăsăm
la fiert, la foc mic, circa jumătate de oră. Spre final adăugăm piper măcinat
şi sare. După ce am luat vasul de pe foc presărăm frunze tocate de pătrunjel.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company