Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Balmoş şi alte preparate păstoreşti

În zonele în care oieritul este o ocupaţie tradiţională s-a dezvoltat în timp o gastronomie specifică, cu preparate din carne, din lapte şi derivate ale acestuia

Balmoş şi alte preparate păstoreşti
Balmoş şi alte preparate păstoreşti

, 15.10.2021, 15:15

În zonele în care oieritul este o ocupaţie tradiţională s-a dezvoltat în
timp o gastronomie specifică, cu preparate din carne, din lapte şi derivate ale
acestuia. Cele mai întâlnite preparate din carne sunt pastrama, sloiul, tocana
sau, în zona Gorjului, tocanul. Din laptele de oaie se obţin mai multe
sortimente de brânzeturi, folosite în preparate specifice. Cel mai întâlnit,
care figurează și în meniul mulor restaurante din România, este bulzul, un
amestec de brânză și de mămăligă. Există mai multe tipuri de bulz, cu sau fără cârnaţi, cu sau fără ou, în straturi sau sub forma unor găluşti de dimensiuni mai mari.


După ce se obţine brânza, zerul rămas poate fi valorificat
obţinându-se jintiță. Lăsăm zerul să fiarbă la foc mic până când, la suprafață,
se formează un strat ceva mai gros, având consistența smântânii, care este
adunat și pus într-un vas. Jintiţa se consumă caldă sau rece, iar dacă este lăsată
în vas câteva zile, poate fi precum un iaurt.


La balmoş, sunt mai multe reţete. Se foloseşte fie
zer, fie lapte, fie smântână în care este pus la fiert mălaiul. Există, de
exemplu, varianta balmoş ca în Maramureş,
iar reţeta acestuia provine dintr-un proiect de descoperire a tradiţiilor
culinare româneşti. Se pune unt la topit, la foc mic, într-un ceaun de fontă.
După ce s-a topit, în ceaun turnăm smântână, punem sare după gust şi amestecăm
pentru omogenizare. După ce smântâna s-a încins şi a devenit mai fluidă,
adăugăm treptat mălaiul. Lăsăm să fiarbă până când deasupra începe să se
formeze o crustă. Se serveşte imediat, cu lapte acru. O reţetă asemănătoare
există şi în Munţii Apuseni şi poartă numele de balmoş moţesc, după numele
locuitorilor de aici. În satele din Apuseni, pe Valea Sebeşului, există o
mâncare specifică, denumită înturnatul. Este preparată din smântână, caș
maturat de oaie și pâine. Se pune smântâna la fiert, cu puțină sare. După ce a
ajuns să fiarbă, se adaugă pâinea, tăiată în cubulețe, care absoarbe smântâna.
Apoi se ia vasul de pe foc, se pune caș sau cașcaval, în bucățele mici, se
omogenizează și astfel se obține înturnatul, care se consumă imediat.


Am întâlnit şi varianta moldovenească a acestui
preparat ciobănesc. În această variantă, după ce s-a topit untul din ceaun,
punem lapte la fiert. După ce dă în clocot, turnăm mălai şi amestecăm continuu
pentru a nu face cocoloaşe. După ce ajunge la fierbere, iar mălaiul se umflă
îngroşându-se, se adaugă cubuleţe de caş proaspăt sau de brânză uşor sărată. La
un moment dat, untul se va ridica la suprafaţă şi va împiedica formarea unei
cruste. Se serveşte cald, în farfurii adânci, cu smântână sau cu iaurt.



foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Poale-n brâu (foto: Mariana Chiriţă/ RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company