Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulceaţă de pepene galben

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face dulceaţă, dar din ei putem pregăti și multe alte deserturi răcoritoare.

Dulceaţă de pepene galben
Dulceaţă de pepene galben

, 05.08.2022, 17:25

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii
sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face dulceaţă, dar din ei putem
pregăti și multe alte deserturi răcoritoare. Pentru dulceaţa de pepene galben
avem nevoie de 5 kg de pepene galben şi 2 kg de zahăr. Tăiem pepenii galbeni în
cuburi şi îi punem în cratiţă împreună cu zahărul. După un timp, vom observa că
pepenii au început să lase zeamă astfel încât punem cratiţa la foc mic. Lăsăm
să fiarbă şi, la un moment dat, scoatem din cratiţă, cu ajutorul unei spumiere,
cubuleţele de pepene galben, lăsând în continuare la fiert acel sirop obţinut
din suc de pepene şi din zahăr până când siropul se leagă. Această operaţiune
este necesară pentru a evita sfărâmarea cubulețelor de pepene. Putem adăuga
esenţă de vanilie şi câteva frunze de mentă. După ce siropul s-a legat,
reintroducem în cratiţă bucăţile de pepene galben, mai lăsăm să dea în clocot
şi apoi oprim focul. Punem apoi dulceaţa în borcane pe care le sterilizăm.


Pepenele galben poate fi
vedeta unui amestec de fructe, recomandat în zilele toride de vară. Avem nevoie
de un măr, de o pară, de două piersici, de 3 prune, iar după ce apar și
strugurii, pot fi adăugate și câteva boabe. Îndepărtăm cojile și sâmburii de la
măr, pară, prune și piersici, tăiem pulpa rămasă în cubulețe și, împreună cu
boabele de struguri, le punem într-un castron în care se presară 100 de grame
de zahăr. În continuare, se taie un căpăcel din pepenele galben, se scot
semințele și se umple interiorul acestuia cu fructele pe care le-am ținut în
zahăr. Într-un ibric se toarnă un pahar de apă, se adaugă trei linguri de zahăr
și un plic de zahăr vanilat, se încălzește ușor și, după dizolvarea zahărului,
se adaugă esență de rom. După răcire, acest amestec se toarnă peste cubulețele
de fructe din interiorul pepenelui galben, care se dă la rece. După ce s-a răcit,
pepenele se porționează, se îndepărtează coaja, iar amestecul de fructe și de
pepene se pune în boluri pentru a fi servit.


Din pepene galben se mai
poate face un cocktail, ușor alcoolizat. Punem miezul unui pepene galben
într-un mixer și îl amestecăm până obținem o pastă omogenă. Trecem apoi compoziția
printr-o sită, iar sucul astfel obținut îl turnăm într-o cană în care adăugăm
zeama de la o lămâie și 100 de ml de gin sau de rom. Se răcește bine, după care
această băutură trebuie turnată în pahare înalte tip sondă. Se completează cu
vin spumant, bine răcit.



Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company