Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pepeni muraţi

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din generaţie în generaţie.

Pepeni muraţi
Pepeni muraţi

, 28.10.2022, 15:18

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o
adevărată tradiţie, cu reţete transmise din generaţie în generaţie. Sunt conservate
astfel legume precum gogonelele,
castraveţii, conopida, pepenii roşii de dimensiuni mici, vinetele, ceapa,
ardeii capia, morcovii şi ţelina, dar şi
fructe precum merele şi gutuile. Despre pepenii roşii muraţi există referinţe
în cronicile unor străini veniţi în ţările române, aceştia fiind surprinşi de legumele
şi fructele în saramură, în special de pepenele roşu, tăiat în stea şi
prezentat astfel mesenilor.


Conservarea
pepenilor în saramură este destul de simplă. Sunt folosiţi pepeni de dimensiuni
mici, rămaşi pe câmp cum se spune la spartul bostanei. Pe lângă pepeni, mai
avem nevoie de câteva crenguţe de mărar uscat, de câţiva morcovi şi două
rădăcini de hrean, frunze de ţelină, câţiva câţei de usturoi, precum şi câţiva
ardei iuţi. Avem nevoie şi de un recipient cu gura destul de largă astfel încât
înăuntrul acestuia să putem pune pepenii întregi. Aşezăm câteva crenguţe de
mărar, apoi punem pepenii, în partea de jos a recipientului pe cei mai mari
care se murează mai greu. Adăugăm morcovii, tăiaţi rondele, căţeii de usturoi,
curăţaţi, hreanul, tăiat fâşii şi ardeii iuţi. În partea de sus punem câteva
ramuri de ţelină, pentru un plus de aromă. Turnăm apoi o saramură fierbinte, un
amestec de apă şi sare, proporţia fiind de o lingură şi jumătate de sare la un
litru de apă. Recipientul trebuie păstrat circa o săptămână la cald, pentru ca
legumele să se acrească, după care trebuie depozitate într-un loc răcoros.


Fructele
şi legumele pot fi puse în saramură şi în diverse combinaţii, rezutând
murăturile asortate. Pot fi puse laolaltă gogonele, pepeni roşii de mici
dimensiuni, mere, morcov, ţelină, castraveţi şi conopidă. Trebuie alese gogonele cu o culoare albă şi nu
verde închis, deoarece ar putea avea un gust uşor amărui. De asemenea, unele soiuri de mere
se tercuiesc în saramură şi, din acest motiv, trebuie alese anumite soiuri de
mere. Pe lângă gogonele, în
acelaşi recipient, fie el borcan de sticlă, vas din plastic sau butoi din lemn, punem la murat morcovi, tăiaţi
rondele, ţelină, tăiată, de asemenea, în felii, câţiva ardei capia şi chiar câţiva ardei iuţi, care vor da un gust uşor picant murăturilor.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Poale-n brâu (foto: Mariana Chiriţă/ RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company