Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Delicatese din cireşe

A venit vremea primelor dulceţuri din acest an! Primele fructe aflate din abundenţă în pieţele din România sunt cireşele.

cireşe foto Mariana Chirita RRI
cireşe foto Mariana Chirita RRI

, 07.06.2024, 15:30

A venit vremea primelor dulceţuri din acest an! Primele fructe aflate din abundenţă în pieţele din România sunt cireşele. Din cireşe de culoare roşu închis sau de culoare albă se pot face dulceţuri. Avem nevoie de cantităţi proporţionale de cireşe, fără codiţe şi fără sâmburi, şi de zahăr.

 

Punem cireşele în vasul în care va fierbe dulceaţa, le acoperim cu zahăr şi le lăsăm la rece pentru două-trei ore, timp în care fructele vor lăsa zeamă. Adăugăm puţină zeamă de lămâie şi punem vasul la foc mic. Amestecând din când în când, mărim treptat intensitatea focului şi, pe măsură ce ajunge la temperatura de fierbere, la suprafaţă apare o spumă pe care o îndepărtăm. Compoziţia trebuie menţinută pe foc, eventual băgată în cuptor, până când dulceaţa devine vâscoasă, iar acest lucru poate fi verificat punând o linguriţă de dulceaţă pe o farfurie.

 

Dacă, după răcire, lichidul se îngroaşă, atunci dulceaţa a fiert suficient şi poate fi luată de pe foc. Dulceaţa trebuie turnată apoi în borcane lăsându-se un spaţiu de circa două degete, se pun capacele, iar borcanele sunt supuse procesului de sterilizare. Se poate obţine astfel dulceaţă de cireşe obişnuite, de cireşe albe sau de cireşe amare, ultima variantă fiind considerată o delicatesă. Spre deosebire de cireşele dulci, cele amare sunt mai mici şi cu un gust acrişor-amărui.

 

Foarte rapid poate fi pregătită şi o prăjitură cu cireşe. Avem nevoie de circa un sfert de kg de făină, de 100 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, de 50 de grame de unt sau de margarină, de două ouă, de praf de copt şi, desigur, de un caston cu cireşe fără sâmburi.

 

Într-un vas punem făina, zahărul, untul şi praful de copt, spargem ouăle şi amestecăm, adăugând puţin lapte, până când obţinem un aluat cremos. Aluatul trebuie turnat apoi într-o tavă în care am întins deja o hârtie de copt. Peste aluat se pun cireşele, iar tava se lasă in cuptor, la foc mediu pentru circa jumătate de oră. Peste prăjitură se poate presăra zahăr pudră. Prăjitura se porţionează după ce se răceşte.

 

Şi lichiorul de cireşe, în special cel din cireşe amare, se prepară foarte uşor. Avem nevoie de circa 3 kg de cireşe şi de un kg de zahăr. Cireşele şi zahărul se aşează în straturi, într-o damigeană, fructele fiind lăsate la macerat timp de câteva zile. Nu se pune dopul pentru ca să nu se facă presiune în interior. După ce fructele au lăsat zeamă, iar zahărul s-a topit, în damigeană se toarnă alcool alimentar, iar după două săptămâni cireşata poate fi consumată.

 

 

RadioRomaniaInternational · SECRETELE BUCATARIEI ROMANESTI – 07.06.2024
Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company