Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate păstoreşti

În zonele în care oieritul este o ocupaţie tradiţională, s-a dezvoltat în timp o gastronomie specifică, cu preparate din carne, din lapte şi derivate ale acestuia.

Stână din Bucovina (Foto: Ștefan Baciu/RRI)
Stână din Bucovina (Foto: Ștefan Baciu/RRI)

, 05.07.2024, 15:15

În zonele în care oieritul este o ocupaţie tradiţională, s-a dezvoltat în timp o gastronomie specifică, cu preparate din carne, din lapte şi derivate ale acestuia. Cele mai întâlnite preparate din carne sunt pastrama, sloiul, tocana sau, în zona Gorjului, tocanul. În perioada verii, când sunt accesibile drumurile de pe crestele munţilor, la stâne sunt pregătite produse tradiţionale care sunt oferite turiştilor. Aşa se întâmplă, de exemplu, pe Transalpina, cel mai înalt drum din România, unde este pregătit, între altele, un produs local, tocan gorjenesc. În mod tradiţional este pregătit la ceaun, pe jar, din carne de oaie, pulpă sau coaste, la care se adaugă câteva cepe şi ardei. De menţionat că tocanul gorjenesc este înregistrat oficial ca produs tradițional de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Din laptele de oaie se obţin mai multe sortimente de brânzeturi, folosite în preparate specifice. Cel mai întâlnit, care figurează și în meniul multor restaurante este bulzul, un amestec de brânză și de mămăligă. Există mai multe tipuri de bulz, cu sau fără cârnaţi, cu sau fără ou, în straturi sau sub forma unor găluşti de dimensiuni mai mari. Pentru prepararea bulzului în straturi avem nevoie de un kg de mălai şi de jumătate de kg de brânză de burduf. După ce obținem o mămăligă mai vârtoasă, o întindem într-un vas în straturi, alternativ cu straturi de brânză de burduf, care poate fi amestecată cu mărar sau cu frunze tocate de pătrunjel. Între straturile de brânză şi mămăligă putem adăuga cârnați, tăiați rondele sau bucăţi mici de şuncă. Înainte de a introduce cratiţa la cuptor, putem sparge câteva ouă pe care le punem deasupra ultimului strat de mămăligă. După jumătate de oră la foc potrivit, scoatem cratiţa din cuptor, iar bulzul, porţionat, poate fi servit imediat.

După ce se obţine brânza, zerul rămas poate fi valorificat obţinându-se balmoș şi jintiță. Pentru balmoș, acest zer provenit din lapte de oaie se pune într-un vas împreună cu brânză, unt, smântână și puțină sare. Se lasă la foc mic până când la suprafață se face o spumă după care se presară mălai și se amestecă repede ca să nu se formeze cocoloașe. După ce se îngroașă, se mai lasă la fiert circa un sfert de oră, amestecând mai rar, după care se servește imediat.

Jintița se obține tot din zer, pe care îl lăsăm să fiarbă la foc mic. La suprafață se formează un strat ceva mai gros, având consistența smântânii, care se ia cu o spumieră și se pune într-un vas. Se consumă caldă sau rece, iar dacă este lăsată în vas câteva zile, poate fi precum un iaurt.

În satele din Apuseni, pe Valea Sebeşului, există o mâncare specifică, denumită „înturnatul”. Este preparată din smântână, caș maturat de oaie și pâine. Se pune smântâna la fiert, cu puțină sare. După ce a ajuns să fiarbă, se adaugă pâinea, tăiată în cubulețe, care absoarbe smântâna. Apoi se ia vasul de pe foc, se pune caș sau cașcaval, în bucățele mici, se omogenizează și astfel se obține „înturnatul”, care se consumă imediat.

RadioRomaniaInternational · SECRETELE BUCATARIEI ROMANESTI – 05.07.2024
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company