Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Calcan la cuptor

Vacanţele în Delta Dunării sunt fascinante pentru că oferă turiştilor peisaje unice, cu întinse suprafeţe de stufăriş în care se află foarte multe păsări.

Calcan la cuptor (foto: Ştefan Baciu, RRI)
Calcan la cuptor (foto: Ştefan Baciu, RRI)

, 12.07.2024, 16:00

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi deplasarea peştilor. Delta Dunării are şi o gastronomie specifică deoarece peştele este aproape nelipsit din oferta culinară. În mod obişnuit, peştele este folosit pentru tradiţionalul borş pescăresc sau pentru a fi pus la fript, pe plită. Carnea de peşte poate fi tocată pentru pentru chifteluţe şi ardei umpluţi. De asemenea, peştele poate fi pregătit în cuptor, fie că acesta provine din Dunăre sau din lacurile deltei, fie că este capturat din Marea Neagră.

În oferta pensiunilor şi restaurantelor din Delta Dunării figurează şi calcanul la cuptor. Calcanul este un peşte plat, care trăieşte pe fundul nisipos al mării şi care seamănă cu pisica de mare. În Marea Neagră este o specie de calcan (Scaphthalmus maeoticus – lat.) cu dimensiuni mai mici faţă de exemplarele întâlnite în Marea Mediterană sau în Atlanticul de Nord, dar la fel de apreciat pentru carnea sa. Calcanul are ambii ochi pe partea stângă a corpului şi se curăţă uşor pentru că nu are multe intestine. După ce a fost curăţat şi spălat, i se dă un praf de sare şi este lăsat la rece. Avem nevoie de o cantitate de cartofi egală cu cea a calcanului. Folosim cartofi care să nu se sfărâme uşor, pe care îi tăiem în bucăţi mai mari, cuburi sau rondele. Mai avem nevoie de un sfert de kg de măsline negre, de preferat fără sâmburi, de câteva roşii şi de câţiva căţei de usturoi.

 

Ungem tava în care pregătim peştele cu puţin ulei de măsline sau de floarea soarelui. În tavă punem cartofii tăiaţi şi condimentaţi cu puţin piper negru măcinat, măslinele, roşiile tăiate cubuleţe, câţiva căţei de usturoi tocaţi mărunt, o foaie de dafin şi presărăm frunze tocate de pătrunjel. Deasupra punem calcanul, dar după ce l-am spălat pentru a îndepărta de pe el surplusul de sare, Peste calcan mai punem câteva măsline şi câteva cuburi de roşii. Turnăm în tavă un pahar de vin alb. Introducem tava în cuptorul încâlzit la 180 de grade Celsius şi, din când în când, stropim peştele cu sosul din tavă. Scoatem tava din cuptor după ce peştele începe să se rumenească, adică după maximum jumătate de oră.

 

Calcanul se porţionează şi se serveşte împreună cu legumele din tavă şi, desigur, cu un pahar de vin alb sec sau demisec bine răcit.

RadioRomaniaInternational · SECRETELE BUCATARIEI 12.07.2024
sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company