Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Calcan la cuptor

Vacanţele în Delta Dunării sunt fascinante pentru că oferă turiştilor peisaje unice, cu întinse suprafeţe de stufăriş în care se află foarte multe păsări.

Calcan la cuptor (foto: Ştefan Baciu, RRI)
Calcan la cuptor (foto: Ştefan Baciu, RRI)

, 12.07.2024, 16:00

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi deplasarea peştilor. Delta Dunării are şi o gastronomie specifică deoarece peştele este aproape nelipsit din oferta culinară. În mod obişnuit, peştele este folosit pentru tradiţionalul borş pescăresc sau pentru a fi pus la fript, pe plită. Carnea de peşte poate fi tocată pentru pentru chifteluţe şi ardei umpluţi. De asemenea, peştele poate fi pregătit în cuptor, fie că acesta provine din Dunăre sau din lacurile deltei, fie că este capturat din Marea Neagră.

În oferta pensiunilor şi restaurantelor din Delta Dunării figurează şi calcanul la cuptor. Calcanul este un peşte plat, care trăieşte pe fundul nisipos al mării şi care seamănă cu pisica de mare. În Marea Neagră este o specie de calcan (Scaphthalmus maeoticus – lat.) cu dimensiuni mai mici faţă de exemplarele întâlnite în Marea Mediterană sau în Atlanticul de Nord, dar la fel de apreciat pentru carnea sa. Calcanul are ambii ochi pe partea stângă a corpului şi se curăţă uşor pentru că nu are multe intestine. După ce a fost curăţat şi spălat, i se dă un praf de sare şi este lăsat la rece. Avem nevoie de o cantitate de cartofi egală cu cea a calcanului. Folosim cartofi care să nu se sfărâme uşor, pe care îi tăiem în bucăţi mai mari, cuburi sau rondele. Mai avem nevoie de un sfert de kg de măsline negre, de preferat fără sâmburi, de câteva roşii şi de câţiva căţei de usturoi.

 

Ungem tava în care pregătim peştele cu puţin ulei de măsline sau de floarea soarelui. În tavă punem cartofii tăiaţi şi condimentaţi cu puţin piper negru măcinat, măslinele, roşiile tăiate cubuleţe, câţiva căţei de usturoi tocaţi mărunt, o foaie de dafin şi presărăm frunze tocate de pătrunjel. Deasupra punem calcanul, dar după ce l-am spălat pentru a îndepărta de pe el surplusul de sare, Peste calcan mai punem câteva măsline şi câteva cuburi de roşii. Turnăm în tavă un pahar de vin alb. Introducem tava în cuptorul încâlzit la 180 de grade Celsius şi, din când în când, stropim peştele cu sosul din tavă. Scoatem tava din cuptor după ce peştele începe să se rumenească, adică după maximum jumătate de oră.

 

Calcanul se porţionează şi se serveşte împreună cu legumele din tavă şi, desigur, cu un pahar de vin alb sec sau demisec bine răcit.

RadioRomaniaInternational · SECRETELE BUCATARIEI 12.07.2024
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company