Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Papanaşi

Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii reprezintă cele mai populare deserturi din oferta rstaurantelor şi, mai ales, a pensiunilor din România.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
foto: Mariana Chiriţă/RRI

, 25.04.2025, 16:02

Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii reprezintă cele mai populare deserturi din oferta rstaurantelor şi, mai ales, a pensiunilor din România. Proveniţi din rândul gogoşilor, papanaşii au fost înnobilaţi, dacă se poate spune aşa, după au fost acoperiţi cu o mantie de smântână şi după ce au fost decoraţi cu afine sau vişine din dulceaţă.

Se pregătesc destul de uşor şi de repede. Avem nevoie de un kg de brânză dulce de vaci şi de circa jumătate de kg de făină, de 4 ouă, 2 plicuri cu zahăr vanilat, de circa 100 de grame de zahăr, un pahar cu smântână, puţin bicarbonat de sodiu şi puţină zeamă de lămâie. Într-un castron, amestecăm brânza cu făina, cu ouăle, cu zahărul şi cu zahărul vanilat. Stingem un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu în puţină zeamă de lămâie, pe care o adăugăm apoi în compoziţia aflată în castron. Putem înlocui bicarbonatul de sodiu cu praf de copt. Omogenizăm şi luăm cu o lingură din pasta aflată în castron bucăţi de mărimea unei găluşti pe care o răsturnăm într-o farfurie în care am presărat puţină făină.

Dacă vrem să facem papanaşi fierţi, nu este cazul să punem praf de copt, însă în compoziţie trebuie să adăugăm câteva linguri cu griş. De asemenea, nu trebuie să-i mai tăvălim prin făină. Papanaşii se lasă la fiert circa un sfert de oră, după care îi scurgem, îi ungem cu unt şi îi rostogolim printr-o farfurie cu pesmet. Pentru a fi serviţi, îi punem apoi pe farfurie, adăugând puţin zahăr şi smântănă.
Papanaşii prăjiţi sunt cel mai des întâlniţi în restaurante. După ce am luat cu lingură din compoziţia aflată în castron, tăvălim găluşca în făină pentru a nu se lipi şi o modelăm cu mâna, dându-i o formă rotundă. O găurim la mijloc, nu din raţiuni estetice, ci pentru o prăjire uniformă. Punem papanaşii la prăjit într-un ceaun cu ulei încins, aşteptăm până se rumenesc, îi întoarcem cu o spumieră, mai aşteptăm puţin şi, gata !, îi luăm din ceaun. Îi scurgem de ulei, punem câte doi pe farfurie, turnăm deasupra smântână şi presărăm puţin zahăr. Zahărul poate fi înlocuit cu dulceaţă sau gem pe care îl punem la sfârşit deasupra papanaşilor, după ce am turnat smântâna. Peste inelul pe care l-am prăjit, putem pune trei bile din acelaşi aluat, care, de asemenea, trebuie prăjite. Peste această „construcţie” din gogoşi turnăm smântână şi adăugăm o lingură de dulceaţă. Cei mai populari papanaşi sunt cei cu smântână şi cu dulceaţă de afine.

RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei româneşti 25.04.2025
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company