Mâncăruri cu dovlecei
Dovleceii pot fi preparaţi în multe feluri, fiind folosiţi atât pentru aperitive, cât şi pentru ciorbe sau alte mâncăruri gătite. În funcţie de reţetă, trebuie aleşi dovlecei mai mici, atunci când îi facem pane sau mai mari, atunci când îi umplem cu legume sau cu carne tocată.

Ștefan Baciu, 08.08.2025, 16:15
Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor. Îi spălăm, le îndepărtăm capetele, după care îi tăiem transversal în rondele cu o grosime de jumătate de cm. Presărăm sare peste ei şi îi lăsăm puţin la scurs. Trecem rondelele prin făină şi le scuturăm puţin pentru a îndepărta făina în exces. Spargem un ou într-o farfurie, îl batem, îl amestecăm cu puţin piper şi trecem apoi dovleceii prin ou. În continuare, prăjim rondelele de dovlecei în ulei încins, într-o tigaie, la foc mediu. Îi lăsăm să se scurgă de ulei sau folosim, eventual, un prosop de hârtie pentru îndepărtarea uleiului şi apoi sunt tocmai buni pentru a fi serviţi, calzi sau reci, după ce am presărat câţiva căţei de usturoi pe care i-am tocat mărunt, precum şi mărar, de asemenea, tocat.
Pentru ciorba de dovlecei, de exemplu, avem nevoie de 3 dovlecei care să cântărească circa un kg, de două rădăcini de pătrunjel şi de doi morcovi, de jumătate de ceaşcă de orez şi de puţin ulei. Morcovii şi de pătrunjelul se dau pe răzătoare şi se pun la fiert în apă cu puţină sare pentru circa 10 minute. Adăugăm orezul şi mai lăsăm la fiert încă un sfert de oră după care punem în oală dovleceii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe. Se lasă la fiert încă un sfert de oră, se acreşte cu borş şi se adaugă puţin ulei, iar la sfârşit, după ce luăm oala de pe foc, presărăm deasupra frunze tocate de pătrunjel,
Dovlecei umpluţi cu orez pot fi serviţi ca fel principal. Avem nevoie de 6 … 8 dovlecei, de o cană de orez, de o roşie mai mare, de o ceapă şi de o legătură de pătrunjel. După ce au fost curăţaţi şi spălaţi, dovleceii se scobesc cu o linguriţă pentru a li se îndepărta seminţele din interior. Pregătim şi umplutura. Tocăm ceapa şi o călim uşor în ulei. Tăiem şi roşia în cubuleţe şi o punem peste ceapă. Punem înlocui roşia cu suc de roşii sau cu bulion după care punem şi orezul, înăbuşim cu puţină apă şi lăsăm vasul pe foc pentru câteva minute. Amestecăm cu o legătură de frunze tocate de pătrunjel, condimentăm cu piper negru şi punem şi puţină sare. Umplem dovleceii cu această umplutură după care îi aşezăm într-un vas în care turnăm şi puţină apă. Ţinem vasul la cuptor timp de 30 de minute, după care dovleceii se servesc imediat, eventual cu puţin iaurt sau cu smântână pe deasupra.