Deserturi cu prune
Pentru că prunele brumării, dulci şi zemoase, se găsesc din belşug în pieţele agroalimentare din România, vă propunem două variante de desert la care folosim acest fruct al toamnei.

Ștefan Baciu, 17.10.2025, 16:16
Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem gălbenușurile de ou cu jumătate din cantitatea de zahăr, adăugăm esență de vanilie, după care încorporăm făina și praful de copt. Întindem aluatul într-o tavă unsă cu unt. Deasupra se pun jumătăți de prune, cărora le-am îndepărtat sâmburii şi pe care le-am lăsat puţin la scurs pentru a scăpa de surplusul de zeamă.
Separat se bat albușurile până când se transformă în spumă, adăugăm restul de zahăr și obținem o cremă ca de bezea, pe care o turnăm în tavă, peste aluat şi peste bucăţile de prune. Punem tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și o ținem circa 30 de minute. După ce se răcește, porționăm înainte de a fi servită.
Găluştile cu prune sau gomboţii cu prune, aşa cum li se spune în Transilvania, reprezintă un desert uşor de preparat, pe care îl întâlnim şi în Banat, precum şi în mai multe ţări din Europa centrală. Avem nevoie de un kg de prune, de un kg de cartofi sau de una, două căni de făină, de un ou, de pesmet, zahăr, scorţişoară, ulei şi sare. La reţeta cu cartofi, începem prin a pune cartofii la fiert în coajă, iar în apă adăugăm şi puţină sare.
După fierbere, îi decojim şi îi transformăm în piure pe care îl lăsăm să se răcească. Apoi adăugăm puţină făină şi gălbenuşul unui ou şi frământăm până obţinem un amestec cu consistenţa unui aluat pe care îl întindem şi pe care îl porţionăm. Învelim prunele în aluat şi formăm bile pe care le punem, pe rând, într-un vas cu apă clocotită. Lăsăm bilele să fiarbă până când acestea se ridică la suprafaţă. Le luăm cu o spumieră, le scurgem puţin, după care le tăvălim în pesmet amestecat cu zahăr şi le pudrăm cu scorţişoară.
Tot la vreme de toamnă se pregăteşte magiunul de prune, care ia drumul cămării, pentru a fi consumat, pur şi simplu, întins pe pâine sau pentru a fi folosit ulterior la produse de patiserie, precum cornuleţe, tarte şi checuri. Magiunul de prune de Topoloveni, localitate din judeţul Argeş, se află în registrul produselor cu „indicaţie geografică protejată” din Uniunea Europeană.