Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cârnați din topor din Vâlcea

„Cârnaţi din topor din Vâlcea” a devenit al 15-lea produs românesc recunoscut la nivel european sub această denumire. Acest produs românesc se află în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), alături de alte preparate din carne din România și anume Salam de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi și Salinate de Turda.

Foto: caaltadata.ro
Foto: caaltadata.ro

, 14.11.2025, 15:15

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu siguranță, vor deveni mai cunoscuți după ce au fost înscriși în Registrul indicaţiilor geografice protejate al Uniunii Europene. Pe lângă produsele din carne, există vinuri, băuturi spirtoase, precum și alte produse agricole care au dobândit protecția pe sistemul de calitate IGP, adică Indicație Geografică Protejată. Acesta arată legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Recunoașterea pe plan european a acestui produs se datorează Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea. Acest preparat este obținut din carne de porc de lucru, atent aleasă, care este tăiată în bucăți mari şi care este lăsată la maturat în sare. Carnea, în proporţie de 80%, este amestecată cu slănină în proporţie de 20%, mărunţită, de asemenea, cu toporul, astfel încât cuburile care alcătuiesc acest amestec să nu fie mai mari de 12 mm. Se adaugă usturoi, cimbru uscat și piper măcinat. Cu acest amestec se vor umple mațele de porc, care au formă neregulată, după care este urmată o procedură obișnuită. Cârnații sunt puși la zvântat după care se afumă lent, cu lemn de fag, pănă când capătă o culoare arămie.

De ce au această Indicație Geografică Protejată? Pentru că în etapa de sărare și maturare este utilizată sare de la Ocnele Mari, din județul Vâlcea, iar toate etapele specifice procesului de producţie se desfăşoară în aria geografică delimitată ce cuprinde comunele Mihăeşti, Ocnele Mari, Frânceşti, Popeşti, Roeşti, Lăpuşata și Roşiile, toate din judeţul Vâlcea. Produsul „Cârnaţi din topor din Vâlcea” se diferențiază față de alte tipuri de cârnaţi afumaţi deoarece pentru procesul de afumare este utilizat lemn de fag, iar la mărunțirea cărnii în locul mașinii de tocat este folosit toporul, numit și toacă. Aceşti „cârnaţi din topor din Vâlcea” pot fi consumați ca atare, fiind bine zvântați, sub formă de aperitiv tradițional sau pot fi asociați cu diferite preparate.

Nici la cârnații de Pleșcoi, un alt produs românesc cu Indicație Geografică Protejată, carnea nu este trecută prin mașina de tocat. Se folosește carne de oaie, tocată cu barda, amestecată cu seu de oaie, condimentată cu usturoi, cimbru şi busuioc, fiind pusă în mațe subțiri de oaie, după care urmează afumarea. Un alt produs din zona Buzăului, aflat din categoria cârnaţilor, își așteaptă rândul pentru a fi înscris în Registrul indicaţiilor geografice protejate. Este „babicul de Buzău”, un cârnat obținut într-un mod similar prin tocare cu barda, un termen similar pentru topor, însă pentru acest produs, apărut ca un gest de frondă față de otomani, este utilizată carnea de porc.

RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei româneşti 14.11.2025
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company