Cu ocazia prezenței la Târgul Internațional de Carte de la Tunis a lui Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și al Rețelei institutelor culturale naționale din UE (EUNIC), Ambasada României a organizat, împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles, sâmbătă, la sediul misiunii diplomatice române, un prânz de lucru.
Noaptea culturală a oraşului Stockholm, desfăşurată anual în capitala suedeză, va prezenta, pe 26 aprilie, publicului suedez trei evenimente care au fost incluse în programul oficial al evenimentului Kulturnatt.
ICR susține participarea, în perioada 25 aprilie-3 mai, a trei artiști - Antonia Scutaru, Diana Mihalascu și Leonard Chionac - în echipa de creație a noii producții internaționale Sabat Mater, regizată de Romeo Castellucci, pe scena prestigioasei Opere din Geneva, Elveția.
Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Universitatea din București propune publicului larg expoziția „Figuri universitare și patrimoniu bucureștean. O istorie comună” la Palatul Suțu din centrul capitalei, până la finalul lunii martie.
“Romanian Artists Connection” – artiști români din New England, SUA, reuniţi sub egida Asociaţiei “Românul”, din Connecticut. Interviu-profil cu Adrian Panaitișor, unul dintre artiștii fondatori ai grupului.
La mulţi ani şi la multe subiecte interesante! Începem noul an trecând în revistă câteva dintre iniţiativele inedite pe care vi le-am prezentat în rubricile anului trecut.
Guvernul de la București a aprobat, în şedinţa de miercuri, cadrul strategic privind internaţionalizarea sistemului de învăţământ superior.
Filmul 'Reostat. Jaful secolului', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo.
Ambasada României în SUA a inaugurat, pe 30 octombrie, o expoziție dedicată episodului istoric al Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și nerecuperat.
În 2024, UNESCO a inclus în lista patrimoniului universal ansamblul sculptural „Calea eroilor”, de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși.
Institutul Cultural Român sprijină participarea, la invitația Festivalului Internațional Georgian de Arte de la Tbilisi (GIFT), a spectacolului „Oedip Rege” de Sofocle al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.
Cartografii, interviuri cu oamenii locului, descoperiri privind cuvintele vechi și noi din vocabularul local, dar şi lucrări artistice sunt toate rezultate ale unui proiect multidisciplinar, desfăşurat în satul Luncaviţa.
Colectivul de creatori de teatru Vanner Collective a propus un proiect artistic multidisciplinar „Să cunoști lumea” – o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate.
Compania de teatru independent Vanner Collective este cunoscută pentru inițiativele sale originale din zona culturală a României, transpunând teme sociale arzătoare în spectacole de teatru.
La Sighișoara, are loc, în perioada 28.08 – 1.09.2024 un important festival european intercultural, ajuns la ediția a XX-a și care reunește reprezentanți ai 20 de etnii din România.