Foaie de parcurs pentru eliminarea completă a dependenței UE de energia din Rusia
Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat masiv sistemul energetic mondial, ducând la o creştere imediată a preţurilor. Acest conflict a amplificat preocupările legate de securitatea energetică a Uniunii Europene, dependendentă în mare măsură, în acel moment, de importurile de energie din Rusia.

Ștefan Baciu, 19.05.2025, 09:30
Comisia Europeană a prezentat, în urmă cu câteva zile, o foaie de parcurs pentru a se asigura că Uniunea Europeană va pune capăt complet dependenței de energie provenită din Rusia, asigurînd totodată, stabilitatea preţurilor precum şi stabilitatea aprovizionării cu energie în spaţiul comunitar.
Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat masiv sistemul energetic mondial. Acest conflict a provocat creşterea preţurilor la energie şi a amplificat preocupările legate de securitatea energetică, aducând în prim-plan dependența excesivă a Uniunii Europene faţă de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia.
În martie 2022, liderii Uniunii au convenit în cadrul Consiliului European să elimine treptat şi cât mai curând posibil dependența de importurile de energie din Rusia. Drept urmare, Comisia a prezentat un plan detaliat, REPowerEU, datorită căruia Uniunea Europeană și-a redus cota de importuri de gaze rusești.
La conferinţa de presă în care a fost prezentată foaia de parcurs pentru eliminarea completă a dependenţei Uniunii de importurile de energie din Rusia, comisarul euopean pentru energie şi locuinţe, Dan Jørgensen, a spus:
”Astăzi, Uniunea Europeană transmite un mesaj foarte clar Rusiei. Nu vom mai permite Rusiei să folosească energia ca armă împotriva noastră. Nu vom mai permite ca statele noastre membre să fie șantajate.
Nu vom mai ajuta indirect la umplerea arsenalului de război al Kremlinului. De la invazia la scară largă a Rusiei din 22 februarie, UE a depus eforturi mari pentru a opri toate importurile de energie rusească. Am făcut acest lucru din două motive întemeiate. Pentru a ne asigura independența față de Rusia și pentru a înceta să sprijinim indirect economia de război rusească.
În ceea ce privește importurile de cărbune înainte de 2022, jumătate din cărbunele pe care l-am folosit în UE provenea din Rusia. Am oprit complet acest lucru.
În ceea ce privește petrolul, am trecut de la 26% la 3% din petrolul provenit din Rusia. Și, în final, gazul! Am trecut de la 45% din gazul nostru provenit din Rusia în 2022 la 13% astăzi.”
Comisarul european pentru energie şi locuinţe Dan Jørgensen a declarat că executivul comunitar va lua măsuri fără precedent şi va promova un pachet de propuneri legislative, care vor introduce noi reguli privind transparenţa, monitorizarea şi trasabilitatea gazelor ruseşti.
De asemenea, comisarul european Dan Jørgensen, a solicitat statelor membre să adopte, până la sfârşitul acestui an, planuri naţionale obligatorii pentru eliminarea treptată a gazelor, combustibilului nuclear și petrolului rusesc. Pe de altă parte, Comisia va continua eforturile de diversificare a aprovizionării cu energie pentru a elimina riscurile la adresa securității aprovizionării și a stabilității pieței din Uniunea Europeană.