Muncind în România
Aproape 13.000 de locuri de muncă sunt vacante în luna noiembrie în capitala României, cele mai multe pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi, potrivit datelor transmise de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Sorin Iordan, 14.11.2023, 15:15
Aproape 13.000 de locuri de muncă sunt vacante în luna noiembrie în capitala României, cele mai multe pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi, potrivit datelor transmise de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, din totalul job-urilor disponibile, 507 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 602 celor cu studii medii, 6.089 sunt pentru muncitorii calificaţi, iar 5.755 de locuri de muncă pentru muncitorii necalificaţi. AMOFM Bucureşti precizează că baza de date a locurilor de muncă vacante este dinamică şi actualizată zilnic. Aceasta poate fi consultată pe site-ul instituţiei anofm.ro.
Judeţul Timiş, în vestul României, are o rată a şomajului de sub 1%, iar angajatorii se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă. Este motivul pentru care caută şi chiar aduc angajaţi din aşa-zisele ţări terţe, aflate în afara Uniunii Europene. În total, există aproape 6.100 de persoane din ţări non-UE care îşi desfăşoară activitatea în această regiune a României. Majoritatea lucrătorilor străini sunt din Asia, a transmis Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. Potrivit instituţiei, cei mai mulţi, 733, provin din Sri Lanka, urmaţi de 555 de cetăţeni ai Republicii Moldova. ITM Timiş a mai precizat că, pe parcursul întregii luni noiembrie, organizează controlale la agenţii economici şi verifică respectarea securităţii şi sănătăţii în muncă.
Numărul total de locuri de muncă de pe piaţa din România a crescut cu peste 20%, în octombrie faţă de septembrie, cu preponderenţă în retail, transport şi logistică şi call-center, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare online. Astfel, conform datelor centralizate, aproape 34.000 de joburi noi au fost postate de la începutul lunii octombrie, iar angajatorii au făcut demersurile necesare pentru a putea ţine pasul cu intensificarea activităţii din luna noiembrie, atunci când au loc campaniile de „Black Friday”. Cea mai mare creştere lunară a numărului de joburi este în transport şi logistică, de 40%, în timp ce pentru retail şi call-center evoluţia a fost de 15% şi, respectiv, de 18%. Cel mai căutaţi sunt curierii, lucrătorii comerciali, lucrătorii în depozite şi operatorii call-center. În prezent, sunt disponibile circa 1.100 posturi de curier, 3.700 de joburi de operator call-center, 3.300 de locuri de muncă pentru lucrători comerciali şi 3.700 pentru lucrători în depozit. Salariile în domeniile menţionate sunt, în medie, de 2.900 de lei pe lună (aproximativ 585 de euro) pentru curieri, 2.800 de lei pentru un operator call-center (circa 560 de euro) şi 2.700 de lei (aproape 545 de euro) pentru un lucrător comercial sau un lucrător în depozit.
Peste 100 de cetăţeni străini au fost depistaţi, săptămâna trecută, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa României cu Serbia şi cu Ungaria, transmit poliţiştii de frontieră. Majoritatea au fost descoperiţi în Puncul de Trecere a Frontierei Nădlac II, pe sensul de ieşire din România către Ungaria, ascunşi în mijloace de transport marfă conduse de cetăţeni români, turci şi bulgari. Autovehiculele urmau să ajungă în state din vestul Europei. Persoanele descoperite provin din ţări precum Bangladesh, Siria, Egipt, India, Nepal, Etiopia, Sri Lanka şi au intrat legal în ţara noastră în baza unor permise de muncă. Alte grupuri de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, de data aceasta pe jos, au fost identificate în apropierea graniţei cu Serbia. Oamenii, originari din Nepal, au intrat legal în România în baza unor vize de muncă şi intenţionau să ajungă în Serbia şi ulterior în state din vestul Europei. Şoferii mijloacelor de transport sunt acum cercetaţi penal pentru trafic de migranţi, iar cetăţenii străini pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Aproape 13.000 de locuri de muncă sunt vacante în luna noiembrie în capitala României, cele mai multe pentru muncitori calificaţi şi necalificaţi, potrivit datelor transmise de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă.